- EU er eneste vei til frihet

Ukrainere slikker sine sår etter nattas kamper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): De snakker i store bokstaver, ungdommene som demonstrerer dagen etter at opprørspoliti og demonstranter støtte sammen i voldsomme kamper på søndag.

Deres kamp handler om frihet. Og friheten har ingen pris, for den er ikke et forhandlingsspørsmål.

Alt for friheten - EU er vår eneste vei til frihet. For friheten vil vi gi alt, også om vi får bank av opprørspolitiet, sier Anatolij Siryk til Dagbladet.

Anatolij Siryk og Oleskij Bordunov er sammen med en gjeng studenter, og venter på at opposisjonslederne skal komme til Maidanplassen, episenteret for det ukrainske opprøret mot regjeringen som ikke ville godta avtalen med EU i forrige uke. For dem er det framtida dette handler om. Søndag var det rundt en halv million mennesker som demonstrerte mot regjeringen i sentrum av Kiev.

- President Viktor Janukovitsj har ingen del i vår framtid. Han har kommet til slutten, sier Oleskij Bordunov.

Det er enda ikke slutt Sammen med de andre studentene stemmer de i den ukrainske nasjonalsangen i sorgtung og lavmælt moll, den som begynner med den både oppmuntrende og nedslående strofen: «Ennå har ikke Ukraina gått under».

Anatolij og Oleskij venter på at lederne for opposisjonspartiene skal komme til dette senteret for ukrainske revolusjoner og holde appeller. Det var her den fengslede opposisjonslederen Julia Tymosjenko regjerte under Den oransje revolusjonen i 2004. Det var her folket mobiliserte, og sørget for at dagens president Viktor Janukovitsj ikke ble president i 2004, fordi han prøvde å stjele valget med valgfusk.

Nå gjelder kampen enda en gang juksemakeren Janukovitsj. I forrige uke sa han til alles overraskelse nei til en omfattende samarbeidsavtale med EU. Det er retningen for Ukraina i framtida som mobiliserer unge som eldre i Kiev idag. For skal Ukraina lene seg mot Moskva eller mot Brussel? Hvor går veien framover, mot Russland eller Europa?

Rolig så langt Så langt i dag har det vært rolig i den ukrainske hovedstaden. Men nå fylles Maidanplassen igjen med ti-tusener av mennesker. Det er organisert suppekjøkken, og på Maidan-plassen er det slått opp rundt 50 militære telt der aktivistene kan sove. Barrikader fra i går står, og de er ikke rørt av poitiet. Det er som om både demonstranter og regjeringen slikker sine sår etter gårsdagens voldsomme sammenstøt.

BARRIKADER: «Gud er med oss» står det på en av plakatene blant protestslagordene mot presidenten. Foto: Ole Morten Melgård
BARRIKADER: «Gud er med oss» står det på en av plakatene blant protestslagordene mot presidenten. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

President Viktor Janukovitsj har ikke sagt et pip offentlig etter de voldsomme demonstrasjonene søndag. Det opprører mange av demonstrantene.

- Vi har en president som prøver å late som ingenting. Det minste ha kunne gjøre var å prøve og si noe forsonende. Der ser du manerene til vår president, sier Oleskij Bordunov.

ROLIGERE ETTERMIDDAG: Det var roligere stemning i Kiev i ettermiddag, etter at byen i går ble forandret til en slagmark. Foto: Ole Morten Melgård
ROLIGERE ETTERMIDDAG: Det var roligere stemning i Kiev i ettermiddag, etter at byen i går ble forandret til en slagmark. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer