- EU er enige om energimål

Stort stidsspørsmål under EU-toppmøtet er løst, hevder Sveriges statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under EU-toppmøtet i dag har medlemslandene blitt enige om å sette klare mål for satsing på fornybar energi fram mot 2020. Men hvordan dette skal gjøres, skal avgjøres senere, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt til nyhetsbyrået AP.

- Vi har klart å fokusere på flere ting. Vi har konkludert med at vi trenger et mål for fornybar energiforsyning og at det bør bli bindende.. men det vil bli en diskusjon på hva det betyr for hvert og ett av medlemslandene, sier Fredrik Reinfeldt, som presiserer at ordet «bindende» er med i forslaget.

Energipolitikken har vært spådd som en av de mest omstridte sakene på toppmøtet i dag. EU-landene har vært enige om at 20 prosent av EUs totale energiforbruk innen 2020 skal stamme fra fornybare energikilder, men de har vært uenige om målsettingen burde være bindende eller veiledende.

Den irske finansministeren Brian Cowen bekreftet også at lederne er enige om et samarbeid om 20 prosent energiforbruk fra formybare kilder.

- Det var en følelse av at en bindende avtale var veien å gå. Målet som er satt er et kollektivt mål, så derfor er det et spørsmål om fleksibilitet for noen nasjonale posisjoner for å være sikre på målet på 20 prosent er satt, sier Cowen. 

Polen, Tsjekkia, Slovakia og Frankrike er blant landene som har vært sterkt imot et bindende forslag, og mange av landene har ønsket å inkludere atomkraft på listen over miljøvennlige energikilder.

Reinfeldt fortalte også at lederne ble enige om å redusere CO2-utslipp med 20 prosent innen 2020. Det har vært ventet at EU-landene var omtrent på linje i dette spørsmålet.

HEVDER EU ER ENIGE: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt forteller at EU-toppmøtet er enige om målene for energipolitikken. Her sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel før møtet tok til. Foto: Scanpix
HEVDER EU ER ENIGE: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt forteller at EU-toppmøtet er enige om målene for energipolitikken. Her sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel før møtet tok til. Foto: Scanpix Vis mer