EU er i harnisk etter henrettelsen av disse mennene

Lørdag ble Vladislav (26) og Dmitry (26) henrettet med nakkeskudd i Hviterussland. Bevis i saken tyder på at mennene ble uskyldig dømt.

BLE SKUTT: Vladislav Kovalyov (til høyre) og Dmitry Konovalov som satt i et bevoktet bur under rettssaken i Minsk i september 2011, ble i november i fjor funnet skyldig i å ha gjennomført bombing av en t-banestasjon i Minsk samme år. Bevis tyder på at de er uskyldig dømt. De to mennene, begge 26 år, ble lørdag skutt i bakhodet da straffen ble gjennomført. 26-åringenes familier har levd i det uvisse i forhold til når henrettelsen skulle skje. FOTO:REUTERS/Vasily Fedosenko
BLE SKUTT: Vladislav Kovalyov (til høyre) og Dmitry Konovalov som satt i et bevoktet bur under rettssaken i Minsk i september 2011, ble i november i fjor funnet skyldig i å ha gjennomført bombing av en t-banestasjon i Minsk samme år. Bevis tyder på at de er uskyldig dømt. De to mennene, begge 26 år, ble lørdag skutt i bakhodet da straffen ble gjennomført. 26-åringenes familier har levd i det uvisse i forhold til når henrettelsen skulle skje. FOTO:REUTERS/Vasily FedosenkoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barndomsvennene Vladislav Kovalyov (26) og Dmitry Konovalov (26) ble i november i fjor dømt til døden for å stå bak bombingen av en t-banestasjon i Hviterusslands hovedstad Minsk i april samme år, hvor 15 mennesker mistet livet og 200 ble skadd.

Lørdag ble henrettelsen gjennomført ved nakkeskudd etter at Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko avviste en benådningssøknad fra EU.

Lukasjenko er blitt omtalt som «Europas siste diktator» av USAs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice.

Sviktende bevis Flere vestlige land og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har pekt på at påtalemyndighetene i Minsk ikke framla noen konkluderende bevis på at 26-åringene har noe med bombeangrepet å gjøre. De har derfor kjempet for å få henrettelsen utsatt.

Også flere av ofrene etter bombingen i Minsk har tatt til orde for at Vladislav og Dmitry må benådes, melder gårsdagens papirutgave av International Herald Tribune.

- Alle som var i retten og så hva som foregikk der, kan ikke si at disse mennene er skyldige. Det finnes ingen bevis, sier Lyudmilla Gryaznova, grunnlegger av Human Rights Alliance i Hviterussland til avisen.

EU har beskrevet rettssaken som svært mangelfull og har fordømt henrettelsen på det sterkeste, melder avisen the Guardian.

- Hviterussland er det eneste landet i Europa som fortsatt henretter folk. De viser ingen respekt for grunnleggende menneskerettigheter og demokratiske standarder, hvilket gjør at Hviterussland i økende grad isolerer seg og sitt folk fra resten av verden, sier Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet til avisen.

- Slått til å tilstå Både Vladislav og Dmitry, som fra før hadde et plettfritt rulleblad, har tilstått å stå bak bombingen i Minsk. Vladislav har senere trukket tilståelsen tilbake og hevdet at han ble slått av etterforskere helt til han tilsto. Han har også forklart i retten at han hørte skriking fra rommet ved siden av da Dmitry ble avhørt. Dmitry har aldri trukket tilbake sin tilståelse.

Øvrige bevis som ble presentert i retten er feilaktige, ifølge mennenes forsvarere. En overvåkingsvideo av t-banestasjonen i Minsk hvor bomben gikk av skal ha vært redigert før den ble vist i retten, melder International Herald Tribune.

Forsvarere har dessuten pekt på at Dmitry åpenbart var tynnere og lavere enn mannen med en stor bag i overvåkningvideoen som påtalemyndighetene har identifisert som bombemannen.

Fant ikke støv på klærne Etterforskere fant ingen spor av rester fra eksplosiver og heller ikke støv fra t-banestasjonen på klærene eller kroppene til Vladislav og Dmitry.

- Etter eksplosjonen kom jeg ut av t-banestasjonen og så ut som en skorsteinsfeier, sier overlevede Lyudmilla Zhechko til International Herald Tribune.

To dager etter at bomben gikk av, så hun en video av Vladislav tatt under avhøret av ham hvor han hadde på seg de samme klærene som under pågripelsen. Zhechko stiller seg kritisk til at Vladislav skal ha vært på t-banestasjonen ettersom han ikke hadde noe støv på klærne.

KRITISERER HVITERUSSLAND: Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, går langt i sin kritikk av Hviterussland etter henrettelsen av Vladislav Kovalyov (26) og Dmitry Konovalov (26) i Minsk lørdag.
Foto: Jo Straube / Dagbladet
KRITISERER HVITERUSSLAND: Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, går langt i sin kritikk av Hviterussland etter henrettelsen av Vladislav Kovalyov (26) og Dmitry Konovalov (26) i Minsk lørdag. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

Dreiebenkoperatør Dmitry ble dømt for å ha laget og plantet bomben, mens elektriker Vladislav ble dømt for å ha detonert den.

Under rettssaken ble Vladislav og Dmitry også funnet skyldige i å ha vært involvert i bombeangrep i 2005 og 2008 hvor flere ble skadd, men ingen drept. Det faktum at mennene skal ha operert så lenge uten å bli oppdaget av Hviterusslands ekspansive etterretningstjeneste, har sådd ytterligere tvil rundt rettssaken.

Levde i det uvisse Helt siden de ble dømt til døden i november i fjor, har Vladislav og Dmitry ikke visst hvilken dag som skulle bli deres siste. Det er praksis i Hviterussland at dødsdømte fanger ikke får vite når de skal henrettes. Det vanlige er at fanger hentes fra sine celler uten forvarsel og tas med til et hemmelig henrettelsessted. Familiene til dødsdømte fanger får ikke beskjed om at henrettelsen er gjennomført, og får ofte ikke vite hvor deres kjære er begravet.

Foreldrene til Vladislav og Dmitry har ikke fått noen beskjed om når deres sønner skulle skytes i bakhodet.

- Jeg har ikke fått noen informasjon. Jeg vet ikke om han lever eller er død, sa Lyubov Kovalyov, mor til Vladislav, til International Herald Tribune på fredag i forrige uke.

Dagen etter ble sønnen skutt.

 

DØMT TIL DØDEN: Dmitry Konovalov (venstre) og Vladislav Kovalev under rettssaken i Minsk, Hviterussland, hvor de i november 2011 ble dømt til døden for å stå bak t-banebombingen. Menneskerettighetsforkjempere og vestlige regjeringen har kjempet for å få henrettelsen utsatt. Dette bildet ble tatt under rettssaken i Minsk september 2011. FOTO: AP/Sergei Grits
DØMT TIL DØDEN: Dmitry Konovalov (venstre) og Vladislav Kovalev under rettssaken i Minsk, Hviterussland, hvor de i november 2011 ble dømt til døden for å stå bak t-banebombingen. Menneskerettighetsforkjempere og vestlige regjeringen har kjempet for å få henrettelsen utsatt. Dette bildet ble tatt under rettssaken i Minsk september 2011. FOTO: AP/Sergei Grits Vis mer