EU er i harnisk etter henrettelsen av disse mennene

Lørdag ble Vladislav (26) og Dmitry (26) henrettet med nakkeskudd i Hviterussland. Bevis i saken tyder på at mennene ble uskyldig dømt.

BLE SKUTT: Vladislav Kovalyov (til høyre) og Dmitry Konovalov som satt i et bevoktet bur under rettssaken i Minsk i september 2011, ble i november i fjor funnet skyldig i å ha gjennomført bombing av en t-banestasjon i Minsk samme år. Bevis tyder på at de er uskyldig dømt. De to mennene, begge 26 år, ble lørdag skutt i bakhodet da straffen ble gjennomført. 26-åringenes familier har levd i det uvisse i forhold til når henrettelsen skulle skje. FOTO:REUTERS/Vasily Fedosenko
BLE SKUTT: Vladislav Kovalyov (til høyre) og Dmitry Konovalov som satt i et bevoktet bur under rettssaken i Minsk i september 2011, ble i november i fjor funnet skyldig i å ha gjennomført bombing av en t-banestasjon i Minsk samme år. Bevis tyder på at de er uskyldig dømt. De to mennene, begge 26 år, ble lørdag skutt i bakhodet da straffen ble gjennomført. 26-åringenes familier har levd i det uvisse i forhold til når henrettelsen skulle skje. FOTO:REUTERS/Vasily Fedosenko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Barndomsvennene Vladislav Kovalyov (26) og Dmitry Konovalov (26) ble i november i fjor dømt til døden for å stå bak bombingen av en t-banestasjon i Hviterusslands hovedstad Minsk i april samme år, hvor 15 mennesker mistet livet og 200 ble skadd.

Lørdag ble henrettelsen gjennomført ved nakkeskudd etter at Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko avviste en benådningssøknad fra EU.

Lukasjenko er blitt omtalt som «Europas siste diktator» av USAs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice.

Sviktende bevis Flere vestlige land og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har pekt på at påtalemyndighetene i Minsk ikke framla noen konkluderende bevis på at 26-åringene har noe med bombeangrepet å gjøre. De har derfor kjempet for å få henrettelsen utsatt.

Også flere av ofrene etter bombingen i Minsk har tatt til orde for at Vladislav og Dmitry må benådes, melder gårsdagens papirutgave av International Herald Tribune.

- Alle som var i retten og så hva som foregikk der, kan ikke si at disse mennene er skyldige. Det finnes ingen bevis, sier Lyudmilla Gryaznova, grunnlegger av Human Rights Alliance i Hviterussland til avisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer