VINNER OG TAPER: Gå-general og eks-London-ordfører Boris Johnson (t.v.) og statsminister og bli-general David Cameron sammen på tuben. Mange har satt pengene på at Johnson blir Camerons arvtaker, som skal forhandle utmeldingsbetingelsene med EU. Foto: Stefan Rousseau / Reuters / NTB Scanpix
VINNER OG TAPER: Gå-general og eks-London-ordfører Boris Johnson (t.v.) og statsminister og bli-general David Cameron sammen på tuben. Mange har satt pengene på at Johnson blir Camerons arvtaker, som skal forhandle utmeldingsbetingelsene med EU. Foto: Stefan Rousseau / Reuters / NTB ScanpixVis mer

EU er kraftig irritert på britene. Ber dem komme seg ut snarest mulig

Mener David Cameron er for treig i vendingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Støvet har knapt lagt seg etter det sjokkerende resultatet i britenes EU-avstemning. Men allerede dagen etter avstemningen ber unionens ledere britene om ikke å somle unødvendig når de nå skal ut, melder BBC News.

- Vi oppfordrer Storbritannia til å effektuere det britiske folks beslutning så snart som mulig, uansett hvor smertefull den prosessen kan bli. Enhver forsinkelse vil innebære unødvendig usikkerhet, lyder en erklæring fra et krisemøte topplederne hadde i dag, ifølge EU-kommisjonens egen nyhetstjeneste.

IRRITERT: EU-parlamentets president Martin Schulz ønsker å sette i gang Lisboatraktatens artikkel 50 nærmest omgående, og mener David Cameron tar seg altfor god tid til å gå av. Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB Scanpix
IRRITERT: EU-parlamentets president Martin Schulz ønsker å sette i gang Lisboatraktatens artikkel 50 nærmest omgående, og mener David Cameron tar seg altfor god tid til å gå av. Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Vil fortsette

Jean-Claude Juncker, leder for EU-kommisjonen, møtte EU-parlamentets president Martin Schulz, Europarådets president Donald Tusk og den nederlandske statsministeren Mark Rutte. Et møte med 27 statssjefer er planlagt førstkommende onsdag - men David Cameron er ikke invitert.

- Unionen med de 27 gjenværende medlemmene vil fortsette, garanterer Juncker.

Statsminister Cameron lovet foran parlamentsvalget i fjor at han ville avholde en EU-avstemning dersom han vant. I dag morges, da resultatet var kjent, kunngjorde statsministeren at han trekker seg innen oktober, og at forhandlingene med EU bør gjennomføres av en annen leder enn ham.

Kritikk

EU-lederne legger dårlig skjul på at de er kraftig irritert over kaoset brexit allerede medfører. De ønsker at Lisboa-traktatens artikkel 50 - som fastsetter premissene for en utmelding - blir iverksatt allerede i neste uke, og har ingen interesse av å vente til Cameron går av i oktober.

EU-parlamentssjef Schulz kritiserer samtidig Cameron for i det hele tatt å ha gått med på å holde en folkeavstemning, og mener han har gitt etter for press innad i det konservative partiet.

KUNNGJØRINGEN: Jenny Watson, medlem av United Kingdom Electoral Commission, presenterer det endelige resultatet for folkeavstemningen i Storbritannia. Video: AP Vis mer

- Den europeiske union sett under ett ble tatt som gisler av en intern partistrid blant toryene. Og jeg er ikke tilfreds med at han først går av i oktober. Igjen blir alt satt på vent mens toryene har bestemt seg for en ny statsminister, sier han.

Avtale avlyst

Så seint som i februar forhandlet EU og Storbritannia fram en avtale som skal begrense innvandringen, beskytte finansmarkedene i London og frita britene fra et tettere unionssamarbeid. Den avtalen er nå død og begravd.

Prosessen med å få Storbritannia utmeldt er langt ifra gjort på et blunk. Landet og resten av EU skal inngå i lange forhandlinger om betingelsene ved utmeldelsen, og svært mange praktiske detaljer skal på plass; det kan ta årevis.

Allerede er det stor usikkerhet knyttet til brexit. Over hele verden, inkludert Norge, har aksjemarkedene stupt, og pundet har tapt seg kraftig.

Artikkel 50 ble innført i 2009, men er aldri satt ut i livet.