RUSSLANDSFEBER: Folk har samlet seg i Sevastopol på Krim for å se Russlands president Vladimir Putin tale til Føderasjonsrådet på storskjerm. Ikke et EU-flagg å ser der, nei. Foto: AP /Scanpix / Andrew Lubimov
RUSSLANDSFEBER: Folk har samlet seg i Sevastopol på Krim for å se Russlands president Vladimir Putin tale til Føderasjonsrådet på storskjerm. Ikke et EU-flagg å ser der, nei. Foto: AP /Scanpix / Andrew LubimovVis mer

EU er utspilt av Putins lyn-angrep

Et hjelpeløst EU kunne bare stå og se på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toppmøtet i EU torsdag og fredag blir et krisemøte om Ukraina, hvor Russland og president Vladimir Putin med noen lynraske knep har tatt Krim og utspilt EU.

Utenriksministrene i EU vedtok mandag bare svake straffetiltak mot Russland. 21 personer, russere og ukrainere som har spilt en rolle i Russlands erobring av halvøya Krim, er satt på «svarteliste»; de får ikke adgang til EU og får sine bankkonti i EU frosset. Allerede tirsdag innlemmet president Vladimir Putin halvøya Krim og byen Sevastopol i Russland, i en tale til de russiske folkevalgte, som svarte med vill jubel og stående klappsalver.

Et hjelpeløst EU kunne bare stå og se på utvidelsen av Russland. Kampen om Ukraina har bølget fram og tilbake mellom EU og Russland, men det ser ut som om Putin ved å erobre Krim vinner en overlegen seier til slutt.

De 28 stats- og regjeringssjefene i EU som møtes torsdag og fredag er nødt til å komme opp med langt hardere og mye mer omfattende straffetiltak om de skal kunne få Putin til å snu og sette seg til forhandlingsbordet, som er hva EU ønsker. Men mye tyder på at det er for seint og at Krim er tapt for Ukraina for alltid.

EU har i årevis hatt mye slit med det politiske rotet og korrupsjonen i Ukraina, og i november skulle omsider Ukraina undertegne en samarbeidsavtale med EU. Men i siste liten nektet daværende president Viktor Janukovitsj å undertegne avtalen. Han hadde fått et bedre «tilbud» fra Putin. EU var utspilt.

Men da fikk EU hjelp fra de revolusjonære demonstrantene på Maidan-plassen i Kiev, som til slutt tvang Janukovitsj på flukt som endte i Russland. Putin var utspilt - inntil videre.

På snedig vis, med «soldater ingenstedsfra», erobret han Krim-halvøya, og det russisktalende flertallet der avholdt folkeavstemning og vedtok å melde seg inn i Russland. Og der står nå EU utspilt igjen.

Spørsmålet er om EU tør og er i stand til å enes om kraftige mottiltak mot Russland. Det er i fall straffetiltak som også kommer til å ramme en del av EU-landene hardt. En stor del av EU er avhengig av russisk gass. Og Russland er også et stort marked for europeiske selskaper. Å straffe Putin så det svir vil koste mye for EU.

G8, gruppa av de åtte landene med størst økonomi, har bestemt seg for å midlertidig kaste ut Russland, og blir til G7. Og G7 skal i neste uke drøfte krisa i Ukraina. G8 skulle ha hatt et møte i Sotsji i Russland i juni, men dette blir det ikke noe av.