EU etterforsker hemmelige fengsler

Vil vite om CIAs hemmelige fengsler i Øst-Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det bestemte kommisjonen torsdag. Kravet om etterforskning kom dagen etter Washington Post sin avsløring av hemmelige CIA-fengsler i åtte land, der spesielt de farligste al-Qaida-fangene sitter.

Avisen skriver at den ikke vil offentliggjøre navnene på de østeuropeiske landene som er innblandet i CIAs hemmelige program fordi «ledende amerikanske tjenestemenn har bedt om det».

Ønsker en bekreftelse

Anleggene, som også ble brukt under den kalde krigen, har i drøye fire år blitt brukt som oppholdssted for CIAs forhør av al-Qaida-fanger. Det hele startet etter terrorangrepet på New York 11. september 2001.

Nå ønsker imidlertid EU å komme til bunns i saken, og EUs 25 medlemsland vil bli offisielt spurt om de kjenner til påstandene om hemmelige fengsler.

– Vi blir nødt til å finne ut hva som har skjedd her. Vi har alle hørt om dette, og nå gjenstår det å få det eventuelt bekreftet, sier EUs talsmann Friso Roscam Abbing ifølge nyhetsbyrået AP.

Avkrefter CIA-baser

EU er klar over påstandene om at flere europeiske lands etterretningstjenester skal være innblandet i det som kan bli CIAs nye store skandale.

GUANTANAMO: Terrorfengselet i Guantanamo bay på Cuba er kanskje ikke det eneste terrorfengselet USA har. Foto: EPA
GUANTANAMO: Terrorfengselet i Guantanamo bay på Cuba er kanskje ikke det eneste terrorfengselet USA har. Foto: EPA Vis mer

– Vi har ikke hatt noen CIA-baser i Romania, presiserte statsminister Popescu Tariceanu allerede torsdag.

Også Ungarns utenriksmininister, leder for sikkerhetsstyrkene i Latvia, samt ledere fra Georgia og Armenia, var raske med å avkrefte ryktene. Ingen av landene har hatt noe å gjøre med CIA de siste fire årene.

Ifølge Roscam Abbing vil slike fangeleirer som Washington Post har beskrevet være et klart brudd på EUs lov om menneskerettigheter.

Menneskerettigheter

Årsaken til at EU skal granske påstandene som ble presentert i Washington Post onsdag, er at de ønsker å sørge for at menneskerettighetene er opprettholdt i Europa.

– Når det gjelder behandlingen av fanger i disse fengslene, er det klart at alle de 25 medlemslandene har signert den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og den internasjonale konvensjonen mot tortur, og derfor har pålagt seg å respektere og følge disse avtalene, sier Roscam Abbing.

EU som organ, derimot, kan ikke sanksjonere medlemsland som bryter disse avtalene, bortsett fra å oppfordre landene til å holde løftene.

Den amerikanske regjeringen ønsket verken å bekrefte eller avkrefte påstandene til Washington Post. Ifølge avisen skal imidlertid EU-land være innblandet i det hemmelige fangesystemet.

Avisen bruker tidligere etterretningsoffiserer, diplomater og offisielle amerikanske kilder til å bygge opp saken sin.

FN avventer

Selv om EU har startet sin etterforskning, avventer FN. FNs spesialetterforsker på tortur hadde følgende å si torsdag:

– Vi har ikke mottatt noen direkte anklager på slike fangeleirer i Øst Europa, eller i andre deler av verden. Derfor etterforsker vi ikke beskyldningene på nåværende tidspunkt.

– Vi har henvendt oss til USAs autoriteter om å få informasjon om disse leirene, og om å gi ICRC delegatene tilgang til fangene i disse leirene, sier talskvinne for Røde Kors sin Internasjonale Komité, Antonella Notari ifølge AP. (ANB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer