Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU får Nobels fredspris

melder NRK.

VINNER: Det er den Europeisk Union som har vunnet fredsprisen for 2012. Det melder NRK.
VINNER: Det er den Europeisk Union som har vunnet fredsprisen for 2012. Det melder NRK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU har vært blant de fremste favorittene til årets fredspris. Unionen har vært nominert gjentatte år og har vært diskutert flere ganger, men har ikke nådd helt opp. Nå får NRK bekreftet at det er den Europeiske Union som er årets fredsprisvinner.

Ordfører i komiteen Thorbjørn Jagland, vil selv ikke røpe hvem som er den heldige vinneren, men kan si at komiteen var enstemmig i sin beslutning. Fasiten får vi først kl. 11 i dag.

Unionen har vært nominert gjentatte år og har vært diskutert flere ganger, men har ikke nådd helt opp.

Den norske EU-splittelsen har også strukket seg inn i Nobelkomiteen. I år har Nobelkomiteen ment at tiden var moden i en tid hvor et kriserammet Europa og et Europa i økonomisk knestående trenger lederskap og oppmuntring til samhold. Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad uttalte for et par år siden at han mente EU burde ha fått Nobels fredspris.

- Gjennom EU har man fått til ikke bare fransk-tysk forsoning, men EU har hjulpet til med å konsolidere demokratiet i Sør-Europa og har bidratt til å trekke inn de sentrale østeuropeiske landene i et nært samarbeid med resten av Europa, sa Lundestad til NRK da.

Feil tidspunkt - EU er i dag mer konfliktskapende enn konfliktdempende, sier generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité Kate Bundt til NTB.

Hun mener det er feil tidspunkt å gi prisen til EU nå. Hun mener innføringen av euro har gitt EU en langt mer konfliktskapende rolle enn tidligere.

- EU var i utgangspunktet et fredsprosjekt. Det startet med et tysk-fransk forsoningsprosjekt etter to verdenskriger, fastslår Bundt.

En viktig påminnelse Leder av Europabevegelsen Paal Frivold gleder seg over at fredsprisen endelig går til EU.

- Dette er en veldig god nyhet for fredsprisen og EU. EU-samarbeidet er nå under et press, og en står nå over et veivalg. Skal en fortsette integrasjonsprosessen, eller skal man ta opp gamle vaner, hvor hvert land skal ha sin egen skjebne, sier Frivold til Dagbladet.

Han mener dette er en viktig påminnelse om hva som er den fundamentale målsetting til EU.

- Nemlig et fredelig integrert samarbeid. Hvor tidligere fiender, legger nå sin nasjonal suverentitet til side, for å skape varig fred. Den vil bidra oss å minne oss på hvor lang EU har kommet, og hvor mye som står på spill, sier Frivold.