EU fastholder ståltiltak mot Norge

EU-kommisjonen har gjort omstridte ståltiltak mot Norge permanente. UD er tilfreds med unntak for norske selskaper, men industrien er bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som et ledd i den pågående stålkonflikten med USA gjorde EU-kommisjonen fredag de midlertidige beskyttelsestiltakene mot stålimport endelige.

Beskyttelsestiltakene, som har vært midlertidige i et halvt år, gjelder alle land utenfor EU, unntatt enkelte u-land. Også EØS-landet Norge rammes, og norske protester om at EØS-avtalen plasserer Norge i en særstilling ble overhørt.

I Utenriksdepartementet er man likevel tilfreds med at den nye permanente løsningen gir en rekke unntak.

- Vi er ganske godt fornøyd med utfallet av denne saken. Det er gjort unntak for mesteparten av våre aktuelle produkter, og i beste fall vil ikke de permanente tiltakene få noen som helst konsekvenser for norsk eksport, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik til NTB.

1,4 eksportmilliarder

Norge ble overrumplet da EU som svar på USAs tollmurer i vår varslet midlertidig straffetiltak på all stålimport - også fra EØS-landene. Den norske ståleksporten til EU utgjør rundt 1,4 milliarder kroner i året.

Den norske regjeringen hevdet EU-tollen på inntil 30 prosent var et klart brudd på EØS-avtalens regler om tollfri handel med stål i EUs indre marked. Utenriksminister Jan Petersen (H) kritiserte EU-kommisjonen for «manglende respekt for de forpliktelser den har etter EØS-avtalen».

Ettersom det er klart at de praktiske konsekvensene ikke blir så store, er den norske kritikken noe dempet.

- Vi har ikke gitt opp vår prinsipielle posisjon. Men hvordan vil forfølge denne saken, gjenstår å se, sier Klepsvik til NTB.

Bekymret

Administrerende direktør Per Terje Vold i Prosessindustriens Landsforening (PIL) er derimot bekymret. Han mener at EU-kommisjonens vedtak er en alvorlig utfordring for EØS-avtalen.

- For norsk industri er dette urovekkende nyheter. Oppfattelsen om at EØS gir industriens markedsadgang en særlig beskyttelse må nå ses på med langt mer kritiske blikk. Kommisjonens bekreftelse av tiltakene, uten at det er tatt hensyn til at Norge er en del av det indre marked, plasserer Norge på linje med et hvilket som helst tredjeland, sier han.

For prosessindustrien er det et spørsmål om forutsetningen for EØS-avtalen fortsatt er til stede etter denne saken, sier PIL-sjefen.

- Jeg forutsetter at utenriksministeren fortsetter arbeidet med denne saken. Trygg markedsadgang til EU er avgjørende for norsk eksportindustri, sier Vold.

Viggo Venneløs

Norge har havnet i en situasjon med få allierte etter at USA innførte straffetoll på ståleksporten i mars.

USAs politikk førte til lignende mottiltak fra EU, som igjen rammet Norge.

Mens Norge nå har funnet en praktisk løsning på konflikten med EU, har Norge gjort felles sak med EU overfor USA, og klaget amerikanerne inn for Verdens handelsorganisasjon, WTO.

NTB