Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU favner om Balkan-stater

Krigen i Jugoslavia har gjort et kraftig innhogg i nabolandenes økonomier som en følge av strømmen av flyktninger og fallende internasjonale investeringer. Men sett fra de berørte landenes side kan det komme noe godt ut av krisen også. EU vil nemlig gi flere av Balkan-landene assosieringsavtaler, noe som kan være første skritt på veien til medlemskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Albania, for ikke lenge siden en stalinistisk bastion og 'sosialismens fyrtårn i Europa', håper på medlemskap i EU i løpet av 10 år. Landet har vært herjet mer eller mindre av kaos de siste årene, og deler av Albania kontrolleres mer av kriminelle bander enn av regjeringen i Tirana.

Det er ikke akkurat hva Brussel leter etter, og det er ikke mer enn noen måneder siden Europas fattigste land fikk tommelen ned fra EU med tanke på utviklingen i landet.

Avtaler

Men fem ukers krig har endret mye. Blant annet har Albania måttet ta i mot flere hundre tusen flyktninger, og Europas rike land kan ikke sitte stille og se på at det er de fattigste som skal bære de største byrdene.

Albanias utenriksminister Paskal Milo sa torsdag at hans EU-kolleger på møtet i Luxembourg mandag og tirsdag lovet Tirana en assosieringsavtale i løpet av veldig kort tid.

Oppmuntret av å bli vist slik interesse fra EUs side sa Milo at Albania i løpet av 10 år skulle klare å kvalifisere seg til fullt EU-medlemskap.

Land som Ungarn, Romania, Bulgaria, Albania, Makedonia, Kroatia, Bosnia og Albania har alle på kort tid følt konsekvensene av NATOs krig mot Jugoslavia. Ifølge en rapport fra Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) vil flere av landene få en nedgang i BNP for inneværende år på rundt 5 prosent dersom krigen fortsetter i ennå flere måneder. Utenlandsinvesteringene har tørket inn og flere steder rammes også den viktige turistnæringen.

Medlemskap

Verdensbanken og IMF anslår at det trengs mer enn 15 milliarder kroner i øyeblikkelig finansiell hjelp for å få disse landenes økonomier på beina, og da er utgifter til flyktningehjelp ikke tatt med.

Men påtroppende formann for EU-kommisjonen, Romano Prodi, vil gå lenger enn bare å yte pengehjelp. EU har en klar interesse av et stabilt Balkan, og Prodi har antydet at han ser for seg et slags 'en bloc' medlemskap for hele regionen.

- Vi må lære oss å se Balkan som en helhet og ta et samlet grep om hele regionen, sa Prodi i Brussel onsdag.

Forhandlinger

Tidligere i uken sa Tysklands viseutenriksminister Günter Verheugen at Kosovo-krisen har gjort Sørøst-Europa til det strategisk viktigste området i Europa, og krigen har skapt en mulighet for EU til å bringe flere av Balkan-statene nærmere Vest-Europa.

Flere av landene, deriblant Romania og Bulgaria, har allerede søkt medlemskap og har et lønnlig håp om å kunne innlede reelle forhandlinger i løpet av et par år. Ungarn er allerede i forhandlinger med EU og håper på medlemskap i løpet av tre-fire år.

Det mest konkrete tiltaket fra EUs side gjelder foreløpig Albania, Romania og Makedonia, som i Luxembourg ble stilt i utsikt en assosieringsavtale med EU, noe mange ser på som det første skrittet mot EU-medlemskap.

(NTB)