DERES PRIS: Europa-parlamentets bygning i Strasbourg i Frankrike prydes av slagordet «Deres fred! Deres pris!», skrevet på alle språkene i EU. Foto: REUTERS / Scanpix / Vincent Kessler
DERES PRIS: Europa-parlamentets bygning i Strasbourg i Frankrike prydes av slagordet «Deres fred! Deres pris!», skrevet på alle språkene i EU. Foto: REUTERS / Scanpix / Vincent KesslerVis mer

EU feirer Nobels fredspris og slår på stortromma

Midt i økonomisk krise feirer virkelig EU Nobels Fredspris for alt den er verd. Og EU-lederne er synlig rørte av hva de har opplevd i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utdelinga av Nobels fredspris feires på ulike måter i Europa i dag. I kriserammede land som Hellas, Italia, Portugal og Spania klager de utstøtte over et EU som ikke kan redde dem - forståelig nok. Men EU-lederne, og det store - og innfløkte - EU-regimet har tatt imot prisen som en kjærkommen trøst og samtidig svært verdifull anerkjennelse og oppmuntring.

Gamle erkefiender
I Oslo Rådhus, da prisen ble utdelt, kunne man se stats- og regjeringssjefer med tårer i øynene, med ekte smil og med ærlig stolte ansikter. Det var som om de nesten ikke kunne tro det gledelige alvoret og den æren de fikk i sine hender. Det satt Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og holdt Frankrikes president, François Hollande i hendene. Attpåtil satt Merkel - nærmest symbolsk - mellom Frankrike, ved Hollande, og Polen, ved statsminister Donald Tusk, Tysklands historiske erkefiender.

Da lederen i Nobel-komiteen, Thorbjørn Jagland, nevnte det symbolske med Merkel og Hollande side ved side ville ikke salen slutte å klappe. De måtte reise seg, hånd i hånd, og hilse til salen. Og polakken Tusk smilte bredt når han så det.

Stortromma
Men mens dette utspilte seg i utenforlandet Norge, var naturligvis det veldrevne EU-maskineriet i gang. Endelig anledning til å feire, og når EU vil slå på stortromma, så er den stortromma større og bedre enn hva de fleste andre har i skapet.

I Strasbourg i Frankrike, er Europa-parlamentets bygning prydet av slagordet «Deres fred! Deres pris!», skrevet på alle de ulike språkene i EU. Det var rettet til de om lag 500 millioner innbyggerne i EU.

Ved EU-hovedkvarteret i Brussel, var det satt opp store fjernsynsskjermer i gata, hvor folk kunne følge Nobel-seremonien i Oslo Rådhus. Ut i fra bildene å dømme, var kanskje ikke oppmøtet stort. Men akkurat der jobber bare EU-ansatte.

I Brussel er også et kjempebanner hengt på kortveggen på det trekantede Berlaymont-palasset, hvor EU-kommisjonen holder til. Alt dette minner folk om den grunnleggende tanken med det som ble EU til slutt: Å gjøre et krigersk kontinent fredelig for all framtid.

Sosiale media
Det kan virke som de tre presidentene i EU ikke helt visste hva det innebar å motta Nobels Fredspris; de har vist en ekte og barnslig glede mens de har vært her. Men stabene som støtter dem i EU-hovedstaden Brussel, har grepet øyeblikket og i alle fall gjort alt for å utnytte et øyeblikk i verdens rampelys hvor krise ikke er stikkordet, men snarere fred og ære.

Alle uttalelsene fra de tre EU-lederne fra pressekonferansen søndag lå raskt ute på internettet. Herman Van Rompuy sendte ut kvitringer fra sin Nobel-tale, og han kvitret videre mens han sto på balkongen i Grand hotell i Oslo om sitt inntrykk av fakkel-toget utenfor. Ved hjelp av en rådgiver fikk han også sendt ut bilder. Martin Schulz stilte opp grytidlig NRK Radio mandag.

PÅ GATA: Folk samlet seg foran store fjernsynsskjermer på gata i EU-hovedkvarteret i Brussel, hvor de kunne følge Nobel-seremonien i Oslo rådhus. Foto: AP  / Scanpix / Virginia Mayo
PÅ GATA: Folk samlet seg foran store fjernsynsskjermer på gata i EU-hovedkvarteret i Brussel, hvor de kunne følge Nobel-seremonien i Oslo rådhus. Foto: AP / Scanpix / Virginia Mayo Vis mer

Dette har åpenbart EU tatt alvorlig, mildt sagt. EU-lederne var stolte som gjester i utenforlandet.

Preget av krig
Det var EUs president, Herman Van Rompuy, EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, og EU-parlamentets president, Martin Schulz, som mottok Nobels Fredspris på vegne av EU i den høytidelige seremonien i rådhuset i dag.

Utdelinga har vært omstridt, og i sin takketale tegnet Herman Van Rompuy, som er tidligere statsminister i Belgia, opp de store linjene:

- Krigen er like gammel som Europa. Vårt kontinent bærer arr etter spyd og sverd, kanoner og geværer, skyttergraver og stridsvogner og mere til. Tragedien i dette framgår av ordene til Herodot for 2500 år siden: «I fredstider er det sønnene som begraver sine fedre. I krigstider er det fedrene som begraver sine sønner.»

- Likevel, etter at to forferdelige kriger begravde kontinentet og dro hele verden med seg, ble det til slutt varig fred i Europa, sa han i talen.

Evigvarende fredskongress
- I de dystre dagene lå Europas byer i ruiner, og mange hjerter var fortsatt fylt med sorg og bitterhet. Hvor vanskelig virket det ikke da, som Winston Churchill sa "å finne tilbake til de enkle gledene og håpet som gjør livet verd å leve". Som et barn født i Belgia rett etter krigen, fikk jeg fortalt historiene av de som hadde opplevd dem. Bestemora mi snakket om Den Store Krigen. I 1940 måtte faren min, som den gang var sytten år, grave si egen grav. Han kom seg unna; ellers ville jeg ikke ha vært her i dag.

Van Rompuy tok i talen til og med på seg å forklare EU for den avdøde Alfred Nobel, og han mente at EU nesten overoppfyller kravene i hans testamente:
 
- Hvis jeg skulle forklare dette for Alfred Nobel, ville jeg ha sagt: Ikke bare en fredskongress, men en evigvarende fredskongress!

Van Rompuy, en humorist, som mange har undervurdert og kalt tørr og kjedelig, fortsatte:

BERLAYMONT: Et kjempebanner et hengt på kortveggen på Berlaymont-palasset, hvor EU-kommisjonen holder til i Brussel, for å feire EU som vinner av årets fredspris.  Foto: EPA / Scanpix / OLIVIER HOSLET
BERLAYMONT: Et kjempebanner et hengt på kortveggen på Berlaymont-palasset, hvor EU-kommisjonen holder til i Brussel, for å feire EU som vinner av årets fredspris. Foto: EPA / Scanpix / OLIVIER HOSLET Vis mer

- Det er klart at enkelte ting kan være forvirrende, og ikke bare for utenforstående. Statsråder fra innelukkede land uten kyst som lidenskapelig diskuterer fiskekvoter. Euro-parlamentarikere fra Skandinavia som diskuterer prisen på olivenolje. Unionen har perfeksjonert seg i kompromissets kunst. Ikke noe drama med seier eller nederlag, men å sørge for at alle land går vinnende ut av drøftelsene. For å oppnå dette er kjedelig politikk en liten pris å betale, sa Herman Van Rompuy.

SJEFEN: Presidenten i EU-rådet, det nærmeste EU av en statssjef,  Herman Van Rompuy troner fra Oslo på en fjernsynsskjerm utenfor bygningen hvor EU avholder sine toppmøter med Van Rompuy som møteleder. Foto:  AFP / Scanpix / GEORGES GOBET
SJEFEN: Presidenten i EU-rådet, det nærmeste EU av en statssjef, Herman Van Rompuy troner fra Oslo på en fjernsynsskjerm utenfor bygningen hvor EU avholder sine toppmøter med Van Rompuy som møteleder. Foto: AFP / Scanpix / GEORGES GOBET Vis mer