Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU følger kampen om Storebrand

Storebrands fremtid er langt fra avklart selv om EUs konkurransemyndigheter har gitt finske Sampo klarsignal til å kjøpe Storebrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter vurderer nå konsesjonssøknaden fra det finske finansselskapet som har søkt om unntak fra loven om eierbegrensninger. Norsk lov krever oppslutning fra 90 prosent av aksjonærene for oppkjøp av finansinstitusjoner. Bare 83,5 prosent av Storebrand-aksjonærene har gitt sin tilslutning til Sampos bud.

Den andre budgiveren, Den norske Bank, sitter på nesten 10 prosent av aksjene, og flere andre aksjonærer har sagt nei. Sampo har satt 10. august som akseptfrist.

Prosessen videre

Norske myndigheter tar EUs ja til en sammenslåing av Sampo og Storebrand til etterretning, men sier beslutningen ikke endrer på den videre behandlingen av saken.

- Vi vil forholde oss til beslutningen og ta den med i den videre vurderingen av saken. Men konsesjonssøknaden krever tillatelse etter norsk lov, og en beslutning i EU endrer ikke på dette, sier informasjonsrådgiver Runar Malkenes i Finansdepartementet til NTB.

Kredittilsynet vil ikke kommentere EU-kommisjonen konklusjon før de har lest vedtaket.

- Vi vil ta med det med oss i den videre behandlingen. Vi kan ikke si så mye mer uten å ha sett vedtaket, sier avdelingsdirektør i Kredittilsynet, Erik Lind Iversen til NTB.

Tidligere har Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo gitt uttrykk for tvil om det er lovmessig grunnlag for å gi Sampo konsesjon.

DnB

Den norske Bank som også har lagt inn bud på Storebrand, er ikke overrasket over at EU-kommisjonen vil godkjenne et eventuelt Sampo-oppkjøp av Storebrand.

- Vi er ikke overrasket over at kommisjonen er kommet til denne konklusjonen. Den har vurdert saken ut fra konkurransemessige forhold. Når det gjelder lovverket for øvrig, forholder vi oss til norske myndigheters vurdering, sier assisterende informasjonsdirektør i DnB Geir Falkenberg til NTB.

Ingen problemer

EUs konkurransemyndigheter har sett på forsikring- og bankmarkedene i de nordiske land og mener at sammenslåingen ikke vil føre til at Sampo får noen dominerende posisjon noe sted.

- Det eneste markedet der det kan være snakk om overlapping, er i den del av forsikringsmarkedet som ikke handler om livsforsikringer. Men i dette markedet kommer Sampo/Storebrand til å få stor konkurranse, både i Norden og internasjonalt, heter det i konklusjonen fra EUs konkurransemyndighet.

Ferierende minister

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen vil ikke uttale seg om saken før han kommer tilbake på kontoret mandag etter ferien. Men det er klart at finansministeren og deler av det politiske miljøet ønsker at Storebrand skal bli værende på norske hender.

Storebrand er fornøyd med at EU-kommisjonen har godkjent et eventuelt Sampo-oppkjøp av Storebrand.

- Så vidt jeg har forstått er det et positivt vedtak, og vi er fornøyd med at denne viktige brikken nå er på plass. Dette fordi en løsning med Sampo, er det vi har lyst å få til, sier informasjonssjef i Storebrand Katrine Torp til NTB.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling