KRISEPAKKKE:  Kypros ba i fjor om krisehjelp i juni i fjor, og i går lovte EUs finansministre å forberede en. Her er den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem (til venstre) sammen med Italias finansminister Vittorio Grilli før møtet i går. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET / NTB SCANPIX
KRISEPAKKKE: Kypros ba i fjor om krisehjelp i juni i fjor, og i går lovte EUs finansministre å forberede en. Her er den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem (til venstre) sammen med Italias finansminister Vittorio Grilli før møtet i går. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET / NTB SCANPIXVis mer

EU forbereder krisepakke til Kypros

Etter at den nye kypriotiske regjeringen lovte å åpne landets finanssektor for uavhengig gransking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs finansministre lovte mandag å forberede en krisepakke, og tirsdag blir en delegasjon av eksperter sendt for å gjøre en teknisk analyse.

Kypros ba formelt om krisehjelp i juni i fjor, men det var ikke mulig å komme til enighet med den forrige, kommunist-ledede regjeringen om en avtale. Etter at en ny konservativ regjering overtok, er det kommet fortgang i forhandlingene.

EU er først og fremst bekymret for opplysninger om omfattende hvitvasking av penger gjennom det kypriotiske banksystemet. Det er særlig Tyskland som har anklaget Kypros for å tillate hvitvasking av russiske oligarkers penger.

Krisepakken som EU, IMF og Den europeiske sentralbanken ESB skal gi Kypros, som ble tungt berørt av problemene i Hellas, blir trolig på 17 milliarder euro, like mye som landets BNP.

EUs økonomikommissær Olli Rehn er blant dem som har fryktet at en kollaps i Kypros kunne fyre opp under EUs finanskrise igjen, selv om Kypros' økonomi og behov for hjelp er langt mindre enn de andre kriselandene Hellas, Spania og Irland.

(NTB)