FORBEREDER OPERASJON: EU forbereder sin militæroperasjon mot nettverk av menneskesmuglere i Middelhavet. Her blir en båt med menneskesmuglere tatt imot på øya Kos i Hellas. Foto: YANNIS KOLESIDIS / EPA / NTB scanpix
FORBEREDER OPERASJON: EU forbereder sin militæroperasjon mot nettverk av menneskesmuglere i Middelhavet. Her blir en båt med menneskesmuglere tatt imot på øya Kos i Hellas. Foto: YANNIS KOLESIDIS / EPA / NTB scanpixVis mer

EU forbereder militærmakt mot menneskesmuglere

Mens EU venter på FNs klarsignal, gjør Unionen ferdig rammeverket for en militær inngripen mot menneskesmuglerne i Middelhavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg venter at vi tar en avgjørelse i dag slik at vi kan gå videre med planleggingen og en mulig sjøsetting av operasjonen i de kommende ukene, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini, da de europeiske utenriks- og forsvarsministrene møttes i Brussel mandag.

EU ber FNs sikkerhetsråd om mandat til å gå militært til verks mot menneskesmuglere i Middelhavet. Europeerne ønsker muligheten til å avskjære og ødelegge smuglernes farkoster i libysk farvann.

Det er ventet at EU mandag vil vedta et juridisk rammeverk for en flåteoperasjon med hovedkvarter i Roma. Den formelle iverksettelsen er likevel ikke ventet før på et EU-toppmøte mot slutten av juni.

NATO NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på en del av mandagens samtaler, men han sier at forsvarsalliansen ikke er bedt om å ta noen «spesifikk» rolle i EUs planer i Middelhavet.

- Først og fremst er dette en menneskelig tragedie, sier Stoltenberg om situasjonen i området.

Ett av problemene er at det kan «det være terrorister som forsøker å gjemme seg, som prøver å blande seg med migrantene», mener han.

- Jeg ønsker velkommen avgjørelsen EU tar i dag om å etablere en operasjon på sjøen for å ødelegge de kriminelle nettverkene som er ansvarlig for å smugle mennesker over Middelhavet, sier Stoltenberg til pressen.

Fortgang EU bruker helst politiske virkemidler, men situasjonen i Middelhavet har fått Unionen til å ta i bruk kraftigere lut.

Mogherini tror vedtaket av rammeverket kan gi fortgang i prosessen i FN, der det fortsatt er uklart hvordan vetomakten Russland vil stille seg i Sikkerhetsrådet.

Til nå i år har rundt 1.800 mennesker mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet. Hoveddelen av migrantene setter ut fra Libya, et land uten fungerende sentralmakt og preget av kaos og lovløshet.

(NTB)

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg talks to the media as he arrives for a joint meeting of European Union foreign and defence ministers at the EU Council in Brussels, Belgium, May 18, 2015.     REUTERS/Francois Lenoir
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg talks to the media as he arrives for a joint meeting of European Union foreign and defence ministers at the EU Council in Brussels, Belgium, May 18, 2015. REUTERS/Francois Lenoir Vis mer