EU forbyr dyretransport

EUs veterinæreksperter nedlegger nå forbud mot all dyretransport i unionen for å stanse munn- og klovsyken. Vedtaket vil nærmest lamme kjøttbransjen i Europa. Britiske myndigheter tror sykdommen er på retur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske veterinærer tror munn- og klovsykeutbruddet på øyene når toppen denne uka, kanskje allerede tirsdag eller onsdag. Sykdommen er ikke konstatert utenfor Storbritannia. Men EUs veterinærkomite tok i dag ingen sjanser og la ned fullt forbud mot transport av dyr både innen og mellom medlemslandene i EU.

Forbudet trer i kraft umiddelbart og vil gjelde fram til 27. mars. Eneste unntaket vil være transport til slakterier når dyrene kommer fra samme gård, men vedtaket vil allikevel nærmest lamme kjøttbransjen i Europa.

- Slik jeg bedømmer det kommer all slakt til å stanses i to uker, sa Sven Johansson, Sveriges representant i EUs veterinærkomite, til nyhetsbyrået TT etter møtet.

Transportforbudet er det hittil sterkeste tiltaket for å stanse smitten. Den ekstremt smittsomme sykdommen er ikke farlig for mennesker, og de fleste dyr overlever angrepet. Det store problemet er at sykdommen gjør dyrene mindre produktive og reduserer verdien på kjøttet.

- Dette er en alvorlig situasjon, og det er et sterkt press for å reagere strengt i hele EU-området, sa Sven Johansson, Sveriges representant i veterinærkomiteen til nyhetsbyrået TT etter møtet.

Vil ikke vaksinere

Transportforbudet kan først heves neste uke, da EUs veterinærkomite møtes på nytt. Da vil det være klart om britenes spådommer om at sykdommen er på retur er korrekte elle rikke. Men hvis sykdommen har spredt seg til andre land eller kadaverbålene fortsatt røyklegger den britiske landsbygda kan også forbudet forlenges.

Uansett er det foreløpig ikke aktuelt å begynne å vaksinere sau, svin og storfe i EU mot sykdommen. Vaksinen eksisterer, men blir den brukt vil det gå ut over klassifiseringen av EU-kjøttet, med milliardbeløp i tapte eksportinntekter som resultat, skriver Aftonbladet.

Britiske økonomer har spådd at sykdomsutbruddet vil koste landet 34 milliarder kroner.