EU fører an i Nord-Korea

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Med Sveriges statsminister Göran Persson som kaptein, har EU besøkt Nord-Korea og møtt eneherskeren Kim Jong Il til samtaler om fred og om samarbeid. I løpet av besøket har Kim forpliktet landet til å forlenge en stans i prøver med atomraketter til 2003. Han ønsker også å møte president Kim Dae-Jung i Sør-Korea på ny, for å fortsette den forsonende dialogen mellom de to delene av landet. I det siste har dialogen vært taus og «solskinnspolitikken» til Kim Dae-Jung stått i stampe. Ettersom det er valg i Sør-Korea neste år, må det innebære et snarlig møte. - Vi kunne knapt ha oppnådd mer enn vi gjorde i Nord-Korea, sa en fornøyd Persson da han dro hjem fredag.
  • Fornøyde har EU og Persson all grunn til å være. EUs «innblanding» i det delte Korea har dermed brakt frukter, mens USA under sin nye president, George W. Bush, har tatt en tenkepause i politikken overfor Nord-Korea. Så usikre som maktforholdene synes i Nord-Korea, så spent forholdet er mellom Nord- og Sør-Korea og i regionen for øvrig, og så stor nøden er blant nordkoreanerne, er det eneste fornuftige å snakke videre med Kim Jong Il og hans regime.
  • Persson forteller da også at lederne innser behovet for endringer. Så lenge omverdenen snakker med Kim, er det mulig å bidra til disse nødvendige endringene. Visst er dette stalinistiske «dynastiet» absurd. Men det er slett ikke sikkert at det sitter lenge. Skulle regimet falle eller endre seg grunnleggende, forsvinner det meste av begrunnelsen for rakettskjoldet til Bush.
  • Vi kan heller ikke la nordkoreanerne sulte i hjel og lide nød, bare fordi de er underlagt Kim-dynastiet. Også humanitære hensyn tilsier derfor videre samtaler med Pyongyang. Og hvem vet hva Kim Jong Il kan gå med på før man har forsøkt å forhandle?