EU-forhandlinger om Tyrkia utsatt

Samtalene mellom EUs utenriksministre er utsatt på ubestemt tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias utenriksminister Jack Straw fortalte mandag at forhandlingene mellom EUs utenriksministre om Tyrkias medlemskap i unionen var harde og vanskelige, og at samtalene som skulle gjenopptas senere på dagen ble utsatt.

Bak Straw stod den østerrikske utenriksministeren Ursula Plassnik uten å si et ord.

Det har under forhandlingene så langt vært Østerrike som har vært sterkest motstander av å la Tyrkia få fullt medlemskap i unionen . Unionen krever at alle de 25 medlemslandene er enige før medlemskapsforhandlinger med et nytt land kan innledes.

Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul, som Straw hadde snakket med på telefonen, utsatte dermed sin reise fra Ankara til Luxembourg, fordi forhandlingene ble utsatt.

Noe nytt tidspunkt for forhandlinger er ikke fastsatt.

Dersom forhandlingene ikke kommer i gang igjen, vil det regnes som et alvorlig tilbakeslag for unionen. Og ikke minst vil det svekke tillitten mellom Brussel og Ankara. For Tyrkias del er det ikke aktuelt med noe annet enn forhandlinger om fullt medlemsskap, slik EU åpnet for i desember i fjor.

<B>VANSKELIG:</B> Den britiske utenriksministeren Jack Straw fortalte at samtalene mellom EUs utenriksministre er vanskelige og utsatt på ubestemt tid.