Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU frykter ego-USA

EU frykter at USA bare vil gi oppdrag til amerikanere og briter når Irak skal gjenoppbygges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kommisjonen mener at amerikanerne må holde seg til Verdens handelsorganisasjon WTOs regler for offentlige anskaffelser og oppdrag. Hver eneste kontrakt må og skal bli vurdert for seg, sier EUs handelskommissær Pascal Lamy.

Framtredende amerikanske tjenestemenn har sagt at oppdrag som er ledd i gjenoppbyggingen, kan bli forbeholdt selskaper fra land i den såkalte koalisjonen. Ved siden av USA besto koalisjonen først og fremst av Storbritannia og Spania.

Sak til sak

- Vi ser på hver eneste kontrakt, fra sak til sak, sa Lamy til pressefolk i Brussel tirsdag. Han understreker at det viktige er hva amerikanerne faktisk gjør, og ikke hva tjenestemenn på ulike nivåer i Washington måtte si eller antyde.

En talskvinne for kommisjonen sa tidligere tirsdag at USA i Irak som andre steder har en klar plikt til å rette seg etter WTOs regelverk. Dette regelverket forbyr diskriminering av andre lands selskaper ved tildeling av kontrakter.

Men hun medga at WTO-reglene åpner for unntak fra dette prinsippet, i situasjoner der nasjonale sikkerhetsinteresser kan stå på spill. EUs fagfolk skal ifølge diplomater i Brussel være svært opptatt av å unngå en ny handelskrig med USA.

Strid om stål

Europeiske og amerikanske handelspolitikere krangler fortsatt om den skyhøye tollen USA har innført på stålprodukter fra EU. EU-landene mener dessuten at USA har gitt flernasjonale selskaper skattekutt som strider mot prinsippet om fri og åpen konkurranse.

Kommisjonen drøfter nå en liste over amerikanske produkter som kan bli belagt med straffetoll. Listen med forslag til produkter og tollsatser har allerede vært forelagt EUs 15 medlemsland til uttalelse.

WTO ga i fjor EU beskjed om at straffetollen ikke må overstige fire milliarder dollar, (28,6 milliarder kroner). EU vil holde seg til dette, men samtidig kreve at USA endrer lovene som lar amerikanske selskaper drive eksport gjennom datterselskaper i skatteparadiser.

(NTB)

EUs handelsminister</B> Pascal Lamy mener at USA må følge reglene fra WTO.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media