EU frykter ego-USA

EU frykter at USA bare vil gi oppdrag til amerikanere og briter når Irak skal gjenoppbygges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Kommisjonen mener at amerikanerne må holde seg til Verdens handelsorganisasjon WTOs regler for offentlige anskaffelser og oppdrag. Hver eneste kontrakt må og skal bli vurdert for seg, sier EUs handelskommissær Pascal Lamy.

Framtredende amerikanske tjenestemenn har sagt at oppdrag som er ledd i gjenoppbyggingen, kan bli forbeholdt selskaper fra land i den såkalte koalisjonen. Ved siden av USA besto koalisjonen først og fremst av Storbritannia og Spania.

Sak til sak

- Vi ser på hver eneste kontrakt, fra sak til sak, sa Lamy til pressefolk i Brussel tirsdag. Han understreker at det viktige er hva amerikanerne faktisk gjør, og ikke hva tjenestemenn på ulike nivåer i Washington måtte si eller antyde.

En talskvinne for kommisjonen sa tidligere tirsdag at USA i Irak som andre steder har en klar plikt til å rette seg etter WTOs regelverk. Dette regelverket forbyr diskriminering av andre lands selskaper ved tildeling av kontrakter.

Men hun medga at WTO-reglene åpner for unntak fra dette prinsippet, i situasjoner der nasjonale sikkerhetsinteresser kan stå på spill. EUs fagfolk skal ifølge diplomater i Brussel være svært opptatt av å unngå en ny handelskrig med USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer