Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU frykter mafia og kugalskap

Gir Romania og Bulgaria nesten-ja til medlemskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EU-kommisjonen skal i dag klokka 15 gi Romania og Bulgaria svar på om de får bli medlemmer i EU fra 1. januar 2007.

BBC har sett rapporten som legges fram i dag og forteller at EU advarer begge land, og gir dem et betinget ja til medlemskap.

Men EU lister opp en rekke krav som begge land må oppfylle og datoen for når landene blir medlemmer er foreløpig uklar.

Korrupsjon og mafia

Bulgaria har flest problemer og skaper størst bekymringer blant EUs medlemsland. EU-rapporten lister opp seks områder som skaper alvorlig bekymring, blant annet korrupsjon, hvitvasking av penger og organisert kriminalitet.

EU krever nå klare resultater, de vil se tiltaler, etterforskninger, rettssaker, dommer og straffer mot mafiaen i landet.

Bulgaria har gjennomført revisjon av lovverket i kampen mot den organiserte kriminaliteten, men EU krever høyere fart og mer innsats for å sikre gjennomføringen av lovene.

Mer enn uoppklarte 100 leiemord i Bulgaria de siste årene er én av landets hodepiner.

PROTEST: I april eksploderte en bombe i hjemmet til TV-reporteren Vasil Ivanov i hovedstaden Sofia. Ivanov står bak en rekke avsløringer av korrupsjon og maktmisbruk og det mistenkes at mafiaen står bak angrepet. Her fra en stor demonstrasjon etter angrepet. Foto: Scanpix
PROTEST: I april eksploderte en bombe i hjemmet til TV-reporteren Vasil Ivanov i hovedstaden Sofia. Ivanov står bak en rekke avsløringer av korrupsjon og maktmisbruk og det mistenkes at mafiaen står bak angrepet. Her fra en stor demonstrasjon etter angrepet. Foto: Scanpix Vis mer

Kugalskap

Romanias arbeidsliste er kortere med fire alvorlige punkter om matsikkerhet og administereing av EUs landbrukssubsidier.

Landet mangler også en del infrastruktur, som datasystemer for å kreve inn skatt. Romania får ros for korrupsjonsetterforskningen som er satt i gang mot politikere, dommer og offentlige ledere.

EU truer med å holde tilbake milliarder av euro i støtte til begge land. Og truer spesielt Romania med å forby deres eksport av matvarer, for å hindre spredningen av kugalskap.

Overvåkes av EU

Det er planlagt et overvåkingssystem av begge land i de tre første årene de er medlemmer. EU frykter at landenes tiltak mot korrupsjon og reformen av rettssystemet, ikke holder mål.

Ingen andre land har blitt overvåket på denne måten etter at de er medlemmer, og kritikerne mener dette i realiteten er et annenrangs medlemskap.

Begge landene startet forhandlingene i 2000. I 2004 ble ti nye land inkludert i EU, men Bulgaria og Romania stor fortsatt på vent. 1. april 2005 underskrev de en tettere intensjonsavtale, men måneder før den planlagte medlemsdatoen 1.1.2007, ser det ut til at de får en utsettelse.

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso og EUs kommisjonær for utvidelse, Ollie Rehn vil besøke Romania og Bulgaria i kveld, for å forsikre dem om at EU fortsatt ønsker dem som medlemmer, og oppfordre dem til å øke innsatsen for å oppfylle kravene.

Kommisjonen vil levere en endelig rapport til høsten, og EU-lederne vil avgjøre en mer bestemt dato for medlemsskap på toppmøtet i oktober.

GAMMELDAGS: Romanias landbruk er langt unna dagens standard i EU, og organisasjonen ber landet få fart på omorganiseringen og sikkerheten i matproduksjonen.
LEIEMORD: Bulgarske politifolk på åstedet for et leiemord i februar. Mafiaen i landet mistenkes for å stå bak flere titalls drap i året, og dette er en av tingene som bekymrer EU.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media