EU ga brexit-avtale grønt lys

EUs stats- og regjeringssjefer stiller seg bak brexit-avtalen som ble klar bare timer før toppmøtet. Nå er det opp til det britiske Parlamentet å si ja.

OVERBEVIST: Storbritannias statsminister Boris Johnson er overbevist om at Parlamentet vil godkjenne brexit-avtalen lørdag. Foto: REUTERS/Toby Melville
OVERBEVIST: Storbritannias statsminister Boris Johnson er overbevist om at Parlamentet vil godkjenne brexit-avtalen lørdag. Foto: REUTERS/Toby Melville Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var stille før stormen, og ingenting virket klart da toppmøtedagen startet. Det endret seg raskt da det ble kjent at en ny brexitavtale var klar.

- Dette er en unik løsning, som tar hensyn til Nord-Irlands unike historie og geografi, sa Leo Varadkar. Som statsminister i Irland leder han det gjenværende medlemslandet som blir mest berørt av den britiske utmeldingen.

- Nærmer oss oppløpssiden

Også de øvrige stats- og regjeringssjefene var positive. Etter et par timers diskusjon sluttet de seg til avtalen.

- Det ser ut som vi nærmer oss oppløpssiden, sa EU-president Donald Tusk på en felles pressekonferanse med Varadkar, brexitforhandler Michel Barnier og kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

- Det som gjør en avtale mulig i dag når det var umulig i går, er Irlands positive vurdering. Vi har hele tiden stått last og brast med dem, sa Tusk.

- Jeg har lært noe viktig om EU, om det samholdet og den styrken unionen har. Jeg har opplevd en enorm solidaritet, la Varadkar til.

Formelt og teknisk var den siste brikken som kom på plass, en løsning som kunne sikre at det ikke blir noen grensekontroll mellom EU-medlemmet Irland og britiske Nord-Irland, noe som har vært et tydelig krav fra EU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer