EU går med på å utsette brexit

Stats- og regjeringslederne på EU-toppmøtet i Brussel har kommet til enighet om å innvilge utsettelse av brexit.

BREXIT: EU går med på å utsette brexit etter lange diskusjoner. Foto: NTB Scanpix
BREXIT: EU går med på å utsette brexit etter lange diskusjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var duket for kaostilstander da EU på sitt toppmøte i Brussel skulle bestemme seg for hvor lenge brexit skal utsettes. Foreløpig ser det ikke ut til at Storbritannia og deres statsminister, Theresa May, får det som de ville.

Onsdag ba May om en tre måneder lang utsettelse, altså til 30. juni. Problemet med dette, var at valget til nytt EU-parlament finner sted 23.-26. mai.

Overfor NTB forteller kilder at disse datoene ble diskutert: 11. april, 7. mai, 22. mai, 30. juni - eller en mer langvarig utsettelse på ni måneder.

Løsningen

Fire timer på overtid ble det imidlertid enighet om en løsning med to trinn: I første omgang er det snakk om en kort utsettelse til 12. april.

Hvis Underhuset i London stemmer for utmeldingsavtalen innen denne datoen, kan utsettelsen forlenges til 22. mai, som er siste frist for å gå ut av EU før valget til nytt EU-parlament.

Det skal gi britene tilstrekkelig tid til å gjøre ferdig de langdryge ratifikasjonsprosessene i Parlamentet.

Hvis avtalen ikke blir godkjent, må Storbritannia derimot gi EU svar innen 12. april om hva veien videre skal være.

Lystig slutt

På slutten av pressekonferanse med presidenten i Det euforiske råd, Donald Tusk, og EU-kommisjonens sjef, Jean-Claude Juncker, ble førstnevnte konfrontert med tidligere kommentarer om at «det finnes en egen plass i helvete for dem som ønsker å forlate brexit uten en avtale».

- Ifølge paven vår, så er helvete fortsatt tomt. Noe som betyr at det er mye plass der, svarer Tusk litt mumlende til latter fra salen.

Videre ble det klart at pressekonferansen var ferdig, hvorpå Juncker kom med denne spøken:

- Ikke dra til helvete.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer