Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU gir 1,2 milliarder til Kosovo

EU-kommisjonen skal bevilge 1,2 milliarder kroner til humanitær bistand for flyktningene fra Kosovo. Men EU mener selv at dette kun rekker til å dekke behovet fram til september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med tidligere bevilgninger kommer totalbeløpet bevilget gjennom EUs kontor for humanitære saker (ECHO) opp i 1,5 milliarder kroner, heter det i en rapport som er utarbeidet for å vurdere behovet for hjelp til de kosovoalbanske flyktningene.

Av den siste bevilgningen på 1,2 milliarder kroner er vel 800 millioner øremerket umanitær nødhjelp gjennom programmer som gjennomføres av Røde Kors, FNs høykommissær for flyktninger og FNs barnefond, UNICEF.

Hjelpeorganisasjonene og EUs kommissær for bistandssaker, Emma Bonino, har de siste dagene ligget i ordkrig om hvem som gjør minst for å avhjelpe det nærmest grenseløse behovet for hjelp til anslagsvis 730.000 flyktninger som er drevet ut av Kosovo siden slutten av mars. Bonino har beskyldt hjelpeorganisasjonene for å være ineffektive, mens FNs høykommissær har rettet en appell, i en svært kritisk form, til EU og EU-landene om å bevilge mer penger.

EU sier i sin rapport at det totale beløpet på 1,5 milliarder kroner som nå er bevilget neppe er nok til å dekke behovet, og lover å stille ytterligere 1,6 milliarder kroner til disposisjon for å dekke ytterligere behov.

EU vil at 400 millioner kroner skal brukes på tiltak for å lose flyktningene hjem til Kosovo så snart krigen er over og forholdene tillater det.

(NTB)