EU gir 60 millioner kroner til ebolakampen

Også USA bevilger mer ressurser.

EBOLA EU og USA trapper opp sine bevilgninger i kampen mot ebolaviruset. Her forbereder hjelpearbeidere seg på å fjerne smittede ebola-kropper fra gatene i Sierra Leone. Foto: EPA / Ahmed Jallanzo / NTB scanpix
EBOLA EU og USA trapper opp sine bevilgninger i kampen mot ebolaviruset. Her forbereder hjelpearbeidere seg på å fjerne smittede ebola-kropper fra gatene i Sierra Leone. Foto: EPA / Ahmed Jallanzo / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU har bestemt seg for å gi 10 millioner dollar, over 60 millioner kroner, til å bekjempe ebolaviruset i Vest-Afrika.

I redningspakken ligger det også et mobilt laboratorium, som trolig blir fraktet til Sierra Leone.

Totalt har EU nå gitt cirka 100 millioner kroner til kampen mot viruset som Verdens helseorganisasjon beskrev som en internasjonal helserisiko fredag.

- Vi er fast bestemt på å kjempe mot spredningen av dette dødelige viruset. Mange liv avhenger av vår umiddelbare assistanse, sier EUs bistandskommissær Kristalina Georgieva.

USA til unnsetning I Nigeria godkjente president Goodluck Jonathan at 11,6 millioner dollar - over 70 millioner norske kroner - blir satt i et krisefond som skal brukes til å bekjempe viruset. Jonathan har også erklært nasjonal krise i landet etter at ni personer er påvist smittet av ebola. To av dem er døde.

Amerikansk helsepersonell sier at de sender flere ressurser til landet. Nigeria ble det fjerde vestafrikanske landet som ble rammet av det største ebolautbruddet i historien da en mann med både amerikansk og liberisk statsborgerskap landet i Lagos med fly 20. juli. Han døde fem dager senere.

- Vi sender mer personell til Lagos. Vi er bekymret for spredningen der, ettersom verken Lagos, eller Nigeria for den saks skyld, har erfaring med ebola, sier talsmann Tom Skinner ved US Centers for Disease Control and Prevention.

Det amerikanske utviklingsbyrået USAID melder samtidig at de gir 12 millioner dollar, tilsvarende 74 millioner kroner, til hjelpearbeidet.

I karantene i Canada Det første europeiske tilfellet av ebola blir i øyeblikket behandlet i Spania, der en eldre prest pådro seg viruset da han hjalp pasienter i Liberia.

I USA ser utsiktene lysere ut for 33 år gamle Kent Brantly fra Texas. Fredag sendte han ut en uttalelse fra sitt isolat på et sykehus i Atlanta.

- Jeg blir sterkere for hver dag, og takker Gud for hans nåde i kampen mot denne forferdelige sykdommen, sier Brantly, som selv er lege.

I Canada er derimot situasjonen uviss for en pasient som nylig kom fra Nigeria. Vedkommende ble satt i karantene på et sykehus utenfor Toronto, med høy feber og influensa - symptomer som kan tyde på ebolasmitte.

Over 900 personer har så langt mistet livet i utbruddet, de fleste av dem i Liberia, Guinea, Sierra Leone og Nigeria.

(NTB)