SCHENGEN: Her tar flyktninger seg inn i Schengen-området over sundet mellom Tyrkia og Lespos i Hellas. Foto: Stein J. Bjørge / NTB scanpix
SCHENGEN: Her tar flyktninger seg inn i Schengen-området over sundet mellom Tyrkia og Lespos i Hellas. Foto: Stein J. Bjørge / NTB scanpixVis mer

EU gir Hellas tre måneder på å få skikk på grensekontrollen

Mener Hellas' grensekontroll har «alvorlige mangler».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konfidensielle dokumenter viser at EU er innstilt på å ta i bruk en nødregel som gjør det mulig å innskrenke passfrie reiser i Schengen i opptil to år.

Det er nyhetsbyrået AP som har fått se dokumentene.

Hvert av de 26 Schengen-landene kan innføre grensekontroll i inntil seks måneder på eget initiativ. Denne tidsrammen kan kun utvides dersom det konkluderes med at et av medlemslandene ikke er i stand til å kontrollere sine egne grenser.

Norsk grensekontroll
Så langt har seks Schengen-land, deriblant Norge, innført midlertidig grensekontroll.

Norge innførte utvidet kontroll i november, i kjølvannet av at Sveriges statsminister Stefan Löfven ga uttrykk for at Sverige ikke lenger var i stand til å håndtere flyktningsituasjonen og derfor måtte iverksette tiltak for å redusere tilstrømmingen.

- Vi kan ikke vente til det samme skjer i Norge. Derfor har vi allerede satt i gang en rekke tiltak, men vi må også raskt følge nøye med på hva som skjer i andre land og handle raskt, sa statsminister Erna Solberg, da Norge innførte grensekontroll på alle ferger fra Sverige, Danmark og Tyskland og trappet opp grensekontrollen langs innfartsveiene.

Tyskland har også innført grensekontroll, og de har gitt uttrykk for at de ikke ønsker å avvikle den 13.mai, når det har gått seks måneder siden de innførte kontrollene.

Vil ta i bruk nødregel
Og det er det ikke sikkert at de trenger heller. De konfidensielle EU-dokumentene viser at politikerne i unionen forbereder seg på å ta i bruk en nødregel, som gjør det mulig for Schengen-land å ha grensekontroller i opptil to år. Nødregelen kan tas i bruk i «ekstraordinære situasjoner».

I en rapport AP har fått tilgang til, datert 27.januar i år, konkluderer EU-kommisjonen med at Hellas har «alvorlig mangler ved gjennomføring av ekstern grensekontroll» og at de «neglisjerer sine forpliktelser».

I en uttalelse fredag påpeker EU at Hellas må øke innsatsen for å løse manglene ved kontrollene. De er gitt tre måneder på å tilfredsstille EUs krav.

Hellas hevder de har løst mange av utfordringene allerede, og lover at ytterligere utbedringer vil være på plass innen kort tid.

Det dreier seg blant annet om å ferdigstille nye registreringssentre og å bygge nye transittleire.

Forstår Hellas' problemer
EU understreker samtidig at de har forståelse for den vanskelige situasjonen Hellas er i.

«Det veldig store antallet flyktninger hadde satt et svært sterkt press på grensekontrollen til et hvilket som helst medlemsland», fastslår EU og konkluderer:

«Problemene Hellas står overfor har en innvirkning på EU som helhet, og må løses kollektivt».

80.000 flyktninger i fjor
Hver eneste dag kommer det 2000 flyktninger til greske øyer. Ifølge BBC kom over 850.000 flyktninger til Hellas bare i fjor.

Og flyktningsstrømmen er stadig økende. De to første månedene i fjor kom 11.834 flyktninger til Europa via Middelhavet. Så langt i år har 76.263 flyktninger tatt veien via Middelhavet, skriver Washington Post.

Fortsetter tilstrømmingen i samme tempo vil det i løpet av årets to første måneder komme over 100.000 flyktninger til Hellas

Det er ventet at Hellas vil ta imot flyktning nummer én million en gang neste måned.