EU gir Volkswagen rekordbot

Europa-domstolen har i dag idømt Volkswagen-konsernet en rekordstor bot for «alvorlige» brudd på spillereglene i EUs indre marked.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volkswagen ble ilagt boten fordi den tyske bilgiganten har blokkert EU-borgernes rett til å kjøpe bil i det landet som måtte passe dem. Volkswagen har hindret sine italienske forhandlere i å selge Folkevogner og Audier til utlendinger, noe som spesielt har rammet østerrikere og tyskere. Tilreisende tyskere ønsket nemlig å utnytte de lave italienske bilprisene etter at kursen på den italienske liren raste i 1992, men måtte ofte vende nesa hjemover uten ny bil.

I januar 1998 ga EU-kommisjonen Volkswagen en bot på godt over 750 millioner kroner for bruddet på konkurransereglene, men EU-domstolen satte ned boten til rundt 675 millioner kroner. Til tross for reduksjonen har Volkswagen den tvilsomme æren av å ha blitt ilagt den største boten for brudd på konkurransereglene i EUs historie.

EU-kommisjonen sikret seg bevis i saken gjennom razziaer hos de italienske forhandlerne. Der fant de dokumenter som beviste at Volkswagen-ledelsen hadde lagt et ulovlig stort press på de italienske forhandlerne for at de ikke skulle selge til utlendinger. Også andre bilprodusenter står ovenfor lignende anklager.

Volkswagen vurderer å anke dommen.(NTB)