EU gjenforener Europa - Tyrkia fornærmet

EU inviterer inn ti nye medlemsland fra 2004, mens Tyrkia motvillig aksepterte at landet ikke får vite når det kan starte forhandlinger om medlemskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ti nye EU-landene er Estland, Litauen, Latvia, Polen, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Kypros og Malta.

- For første gang i historien vil Europa bli ett, fordi samlingen er et resultat av innbyggernes frie vilje. Tiltredelsen av ti nye land innebærer den endelige slutten på delingen av Europa, mener EU-kommisjonens president Romano Prodi.

EU utvides fra en union på 10 til 25 land, og øker antallet EU-borgere med 75 millioner til 450 millioner.

Men EUs bruttonasjonalprodukt stiger bare med 5 prosent, noe som viser at de nye landene ligger langt under de gamle i velstand og økonomisk styrke.

Ett av de ti landene er Kypros, som blir invitert inn som en splittet øy. Den tyrkisk-kypriotiske samfunnet i nord slipper ikke inn uten en avtale om samling av nasjonen.

«Vårt felles ønske er å gjøre Europa til et kontinent av demokrati, frihet, fred og fremskritt», heter det i slutterklæringen fra EU-toppmøtet i København.

«EU står fast på målsettingen om å unngå nye delelinjer i Europa og jobbe for stabilitet og velstand innenfor og utenfor de nye grensene av unionen. Vårt mål er Ett Europa», heter det videre.

Dragkamp

EU ble enig med kandidatlandene om vilkårene for EU-medlemskap etter dager med intens tautrekking om de økonomisk betingelsene.

To timer på overtid aksepterte Polen et siste forbedret forslag fra EU. Da Polen sa ja, falt utvidelsen på plass for alle de ti søkerlandene.

Gjennombruddet kom da Polen fikk lov til å forskuttere bruken av ni milliarder kroner fra strukturfondene, og ble tilbudt vel 800 millioner friske kroner til grensekontroll.

For å sukre pillen ytterligere, har EU-lederne godtatt at Polen får slippe direkte innbetalinger til Den europeiske investeringsbanken fra første dag de blir medlem.

Tsjekkia fikk på samme vis lov til å framskynde bruken av 750 millioner kroner i regionalstøtte.

EUs økonomiske pakke innebærer at utvidelsen vil koste hver av dagens EU-borgere drøyt 180 kroner i året.

Tyrkia fikk pepper

Tyrkia sto på til siste slutt for å få endret EUs opplegg for medlemskapsforhandlinger, men måtte til sist innse at tidsplanen ikke var til å rikke.

Etter mye skjelling og smelling fra den topptunge tyrkiske delegasjonen i København så det ut til at statsminister Abdullah Gul avfant seg med at forhandlingene kan komme i gang tidligst sommeren 2005, forutsatt at EU-kommisjonen i desember 2004 konkluderer med at Tyrkia har innfridd kravene til medlemskap.

Flere av EUs stats- og regjeringssjefer reagerte med irritasjon og forundring på de overdrevne tyrkiske reaksjonene og minnet om at landet faktisk har fått en dato og at den ikke ligger langt inn i fremtiden.

Ingen Kypros-løsning

Forsøket på å bruke EU-toppmøtet til å løse Kypros-problemet strandet. I to dager pågikk det parallelle forhandlinger i København i regi av FN, men FNs spesialutsending måtte fredag kveld erkjenne at det heller ikke denne gang ble en løsning på den 28 år gamle konflikten.

Partene forplikter seg imidlertid til å forhandle videre, i håp om at også den tyrkiske delen av Kypros kommer med i EU i 2004.

(NTB-Bård Idås og Per Christensen)