EU gransker elektronisk spionasjenett

EU-parlamentet bestemte i går å granske påstandene om at USA driver elektronisk industrispionasje i Europa. Også den franske påtalemakten har startet etterforskning mot det USA-ledede globale avlyttingssystemet Echelon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske sjefanklageren Jean-Pierre Dintilhac skal lede arbeidet med å finne ut om Echelon brukes til å spionere på fransk industri og dermed skader franske økonomiske interesser. I en rapport laget for EU-parlamentet i oktober i fjor, dokumenteres det at flyfabrikanten Airbus mistet en kontrakt med Saudi-Arabia verd nær 40 milliarder kroner i 1995.

Airbus' tilbud skal ha blitt overhørt av Echelon og gitt videre til Boeing i USA, som så lagde et som var bedre.

Støvsuger

EU-parlamentet følger nå opp rapporten med en egen komité som skal se på om europeisk industri har vært skadelidende på grunn av mulig amerikansk avlytting.

Echelon er et elektronisk overvåkingssystem som kan avlytte all data- og telekommunikasjon i verden.

Ved hjelp av lyttestasjoner, satellitter og andre lytteposter «støvsuger» Echelon eteren. Dataene blir samlet inn og behandlet av USAs National Security Agency (NSA). Systemet er et samarbeid mellom USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. I Storbritannia, som er med i EU, er Echelon i ferd med å bli et problem. Noen politikere mener at det er uholdbart at landet deltar i systemet, samtidig som EU gransker det.

Advarer

Men både USA og Storbritannia har avvist at Echelon brukes til industrispionasje i europeiske land.

Dette står i kontrast til den tyske etterretningstjenesten Verfassungsschutz, som offentlig har advart tysk næringsliv mot Echelon. Ifølge Ekstra Bladet i Danmark gikk Verfassungsschutz allerede i oktober 1998 ut med advarsler mot Echelon og oppfordret tysk industri til å kryptere viktig datakommunikasjon for å forhindre at den ble snappet opp.

LYTTER: Echelon gjør bruk av lytteposter, som denne i Cheltenham i Storbritannia, og 120 satellitter som går i bane rundt jorda.