EU gransker om Apple får ulovlig skattefordel i Irland

Kan bryte med EU-regler.

POPULÆR: Kunder prøver Apple-produkter i en butikk i Hanover i Tyskland. Men selskapets oppblomstring i Europa kan ha vært driftet av en ulovlig skattefordel. Foto: AFP / NTB scanpix
POPULÆR: Kunder prøver Apple-produkter i en butikk i Hanover i Tyskland. Men selskapets oppblomstring i Europa kan ha vært driftet av en ulovlig skattefordel. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU har bedt Irland om flere opplysninger om skatteavtalene som landet har inngått med den amerikanske it-giganten Apple.

EU har offentliggjort et brev som konkurransekommissær Joaquín Almunia sendte til irske myndigheter i juni, der Almunia forklarer bakgrunnen for å åpne en gransking av avtalene mellom Dublin og Apple. Han skriver avtalene ligner på «statsstøtte» og derfor bryter med EUs regler om et fritt indre marked.

Ifølge spanske Almunia har en innledende undersøkelse i saken vist at it-giganten muligens har fått en ulovlig skattefordel siden 1991. Selskapet kan komme til å måtte betale milliarder av euro tilbake.

- EU-kommisjonen er av den oppfatning at gjennom disse skattereglene har irske myndigheter gitt en fordel til Apple, skriver Almunia, som har bedt Irland gi EU mer informasjon om avtalene.

Apples europeiske hovedkontor ligger i den irske byen Cork. Irske myndigheter uttalte mandag at de er sikre på at avtalene ikke er brudd med reglene for statsstøtte.

(NTB)