EU har bare gass for noen dager

Krisemøte i Brussel mandag.

LIVSNERVE:   Denne filtreringsstasjonen i Beregdaroc, 302 km øst for Budapest nær den ungarske grensen mot Ukraina, er et knutepunkt for leveransene av russisk gass til Ungarn. Lørdag viste måleinstrumentene at normal gassmengde var kommet fram via rørledninger i Ukraina, men allerede mandag kommer de mest EU-landene sammen til krisemøte i Brussel.  Foto: EPA/ATTILA BALAZS/EPA/SCANPIX.
LIVSNERVE: Denne filtreringsstasjonen i Beregdaroc, 302 km øst for Budapest nær den ungarske grensen mot Ukraina, er et knutepunkt for leveransene av russisk gass til Ungarn. Lørdag viste måleinstrumentene at normal gassmengde var kommet fram via rørledninger i Ukraina, men allerede mandag kommer de mest EU-landene sammen til krisemøte i Brussel. Foto: EPA/ATTILA BALAZS/EPA/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere EU-land sier de får mindre gass fra Russland etter at gasstriden mellom Russland og Ukraina blusset opp igjen. Mandag er det duket for krisemøte i Brussel.

Både Romania, Bulgaria, Polen og Ungarn får nå mindre gass enn de gjorde før nyttår.

EU får en femdel av sine gassleveranser fra Russland fra rørledninger som går gjennom Ukraina.

I Romania har gassleveransene sunket med 30 prosent, opplyser en rumensk tjenestemann. Flere EU-land er i beredskap i frykt for at konflikten blir langvarig, noe som i verste fall kan føre til mangel på gass til oppvarming i vinter.

Striden mellom Russland og Ukraina skyldes uenighet om pris. Første nyttårsdag stanset det russiske gasselskapet Gazprom leveransene til Ukraina med den begrunnelse at landet ikke har betalt regningene sine.

Bare til noen dager

EU har nok gass på lager til å klare seg i noen dager, men hvis konflikten varer i flere uker, vil flere land få problemer med å levere gass til kundene

Ukraina stjeler mer enn 35 millioner kubikkmeter russisk gass fra europeiske forbrukere hver eneste dag, hevder Gazproms eksportsjef Aleksander Medvedev. Han understreker at Ukraina vil måtte betale for denne gassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.