Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU har fått sitt Eidsvoll

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Thessaloniki er blitt EUs Eidsvoll-forsamling. Der overleverte unionens «grunnlovsfar», Valéry Giscard d'Estaing, konventets utkast til forfatning til statsminister Costas Simitis fra Hellas, som har EUs formannskap dette halvåret. I konventets utkast foreslås denne halvårlige formannskapsrunddansen erstattet med valg av en president med lengre funksjonstid for å gjøre unionen mer effektiv. Slik blir unionen, som nå vil omfatte 25 land og snart dekker hele Europa, mer føderal. Samtidig er det føderalistene som har fått minst gjennomslag i grunnlovsutkastet. Europa blir også i framtida en allianse av nasjonalstater med egen identitet og politiske institusjoner. Den europeiske identitet, i den grad den nå vil vokse fram og styrkes, vil komme i tillegg.
  • Overleveringen på toppmøtet i Thessaloniki er likevel bare en stasjon på veien mot en ferdig utformet forfatning for unionen. Fortsatt er det uenighet om vetorettens omfang og mange andre spørsmål. Men arbeidet er i rute, og det er nå liten tvil om at EU vil få sitt overordnete juridiske dokument, som en gang etter 2009 vil bli felles og bindende for alle medlemslandene. Det skal vedtas i Roma i oktober som en slags ny Roma-traktat, og må godkjennes av hvert enkelt medlemsland i parlamentene eller ved folkeavstemninger. Jo mer utviklet EU gradvis blir som politisk enhet i vårt nærområde, jo sterkere blir Norges situasjon som utenforland understreket. Problemene ved å stå utenfor blir større, og fordelene ved utenforskapet blir mindre.
  • Enkelte EU-motstandere i Norge har problemer med å forholde seg til utviklingen i unionen. Noen sier at de allerede før forrige folkeavstemning forutså utviklingen vi nå er vitne til, og at den derfor ikke betyr noe. Dette er en form for EU-fundamentalisme som er like virkelighetsfornektende som all annen fundamentalisme.
  • Vi både håper på og ser fram til en mer opplyst EU-debatt om utvidelsen av unionen og utkastet til forfatning, som ikke er fundamentalistisk, men handler om innholdet i dokumentene og det som faktisk skjer rundt oss.