Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU har hodepine

Denne mannen er uønsket i Europas regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italienske Rocco Buttiglione er en rød klut for medlemmene av EU-parlamentet.

Buttiglione har provosert mange med sine uttalelser om at homofili er synd, at familien er til for at kvinnen skal få barn og beskyttes av sin mann, og at innvandrere bør stanses og få sine asylsøknader behandlet utenfor EUs grenser, i praksis i Nord-Afrika.

Den neste presidenten for EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, kom tirsdag med en innstendig appell til parlamentarikerne om å vise ansvar. Han understreket at «dette er et kritisk øyeblikk» for EU.

- Jeg har forstått budskapet deres, sa Barroso til EU-parlamentarikerne.

Men det var det ikke alle parlamentarikerne som var sikre på. Barroso nekter nemlig å omplassere eller fjerne den omstridte Rocco Buttiglione, som er utpekt som ny justiskommissær.

Mye står på spill når EU-parlamentet skal godkjenne eller forkaste den nye EU-kommisjonen ved lunsjtider i Strasbourg.

Hvis ikke kommisjonen får støtte fra et simpelt flertall, kastes EU ut i en ny krise bare to dager før den nye grunnlovstraktaten skal undertegnes i Roma.

Lite skritt

Barroso, som allerede er godkjent av parlamentet, kom riktignok de folkevalgte et lite skritt i møte tirsdag. Han lovet å opprette et byrå som skal bekjempe diskriminering, og han lovet å foreslå nye lover mot diskriminering av personer på grunn av kjønn eller seksuell legning.

- Jeg ønsker ingen styrkeprøve med parlamentet. Vi må møtes på halvveien, sa Barroso i en til tider opphetet seanse i EU-parlamentet.

Men den tidligere portugisiske statsministerens siste utspill er neppe nok til å dempe de mest kritiske røstene.

- Vi forventer at dere tar konsekvensen av det vi er kommet fram til etter seks uker med høringer. Kritikken er meget alvorlig, og det svaret vi har fått i dag, er at du ikke endrer på noe, sa lederen for sosialistenes gruppe i parlamentet, Martin Schulz, advarende.

Sosialistene krever at Buttiglione blir flyttet til en annen post eller rett og slett byttet ut. Men det er ikke Barroso innstilt på.

- Det å bytte porteføljer nå vil skape flere politiske og institusjonelle problemer enn det vil løse, sa Barroso.

Tautrekking

Sosialistene kan ikke alene med sine 200 representanter forhindre at den nye kommisjonen blir godkjent. Men flere mindre grupperinger, som De grønne, har også flagget et nei-standpunkt.

Den største gruppen i parlamentet, sentrum-høyregruppen EPP, støtter Barroso-kommisjonen. Men heller ikke de kan med sine 268 representanter sikre et flertall alene.

Stor oppmerksomhet er derfor rettet mot de liberale, som med 88 representanter kan bli vippepgruppen som avgjør om EU skal kastes ut i en ny krise onsdag. De liberales gruppeleder Graham Watson ga motvillig støtte til Barroso-kommisjonen tirsdag.

- Jeg vil anbefale at vi lar tvilen komme kommisjonen til gode, men jeg tror ikke at min gruppe vil følge denne linjen, sa Watson.

De liberale er tydelig splittet i denne saken, og intens tautrekking og lobbyvirksomhet helt fram til avstemningen kan bli avgjørende.

Det meldes også fra flere hold at regjeringsledere i Tyskland, Storbritannia og Spania har lagt press på «sine» sosialistrepresentanter i parlamentet for å redde den nye kommisjonen.

Rocco

Striden mellom parlamentet og den nye kommisjonen kan i all hovedsak føres tilbake til Rocco Buttiglione. EU-parlamentet kan imidlertid ikke bare avvise ham. Parlamentet stemmer nemlig over kommisjonen i sin helhet.

Men også flere av de andre påtroppende kommissærene har fått kraftig kritikk, enten for inkompetanse eller habilitetsproblemer.

Dersom Barroso-kommisjonen blir godkjent onsdag, vil den overta etter Prodi-kommisjonen mandag 1. november. I motsatt fall må Prodi-kommisjonen, eller det som er igjen av den, bli sittende på overtid. Da vil EU befinne seg i ukjent terreng der behovet for politisk improvisasjon blir akutt.

(NTB)

HAR HODEPINE:</B> José Manuel Barroso skal bli EU-kommisjonens neste president. Men ikke alle liker valget hans av kommisjonsmedlemmer.
HODEPINEÅRSAK: Rocco Buttiglione har fått parlamentsmedlemmene til å snakke om The Rocco Horror Show. Uten støtte fra parlamentet kan verken Rocco eller hans vordende sjef Barroso sitte i kommisjonen.
TRENGER MEDISIN:</B> Barroso nektet for noen dager siden å bytte ut Rocco Buttiglione, selv om mange mener at dét er den eneste medisinen som hjelper.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media