BLIR STRAFFET AV EU: Russlands president Vladimir Putins handlinger i forbindelse med krisa i Ukraina har fått USA til å innføre økonomiske straffetiltak mot Russland. Blant annet forretningsmannen Arkadi Rotenberg (høyre for Putin) har blitt satt på lista. Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev/NTB Scanpix
BLIR STRAFFET AV EU: Russlands president Vladimir Putins handlinger i forbindelse med krisa i Ukraina har fått USA til å innføre økonomiske straffetiltak mot Russland. Blant annet forretningsmannen Arkadi Rotenberg (høyre for Putin) har blitt satt på lista. Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev/NTB ScanpixVis mer

EU har satt enda flere på sanksjonslista

33 personer blir ilagt innreiseforbud og får frosset alle midler i europeiske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU starter forberedelsene til økonomiske straffetiltak mot Russland og setter flere navn på sanksjonslisten.

I alt 33 personer står nå på EUs sanksjonsliste etter at de europeiske stats- og regjeringssjefene ble enige på toppmøtet i Brussel sent torsdag kveld. De 33 blir ilagt innreiseforbud i EU og får frosset alle penger de har i europeiske banker.

Navnene på listen er foreløpig ikke kjent, men blir trolig offentliggjort fredag. Ifølge ryktene i Brussel går EU nå tettere på president Vladimir Putins krets.

- Tre av dem er høytstående, sier EU-president Herman Van Rompuy om navnene.

EU avlyser også det planlagte toppmøtet med Putin i juni og ønsker å sende sine egne observatører til Ukraina.

- Russland må forstå at de ikke kan fortsette, at de må velge veien med dialog, sier Frankrikes president François Hollande.

Økonomi Bredere økonomiske straffetiltak mot handel og import fra Russland er et vanskelig punkt for EU-lederne. Slike tiltak vil svi for Russland, men også ramme EU selv.

Unionens toppsjefer ber nå uansett EU-kommisjonen forberede økonomiske tiltak dersom Russland trapper ytterligere opp.

- Sanksjonene har allerede en virkning på Russlands investeringsklima, mener Van Rompuy.

Russlands annektering av Krim-halvøya er en klar krenkelse av ukrainsk suverenitet og brudd på folkeretten, sier EU-presidenten.

- Det er ingen plass for bruk av makt for å endre grensene på det europeiske kontinentet i det 21. århundret, sier han.

Sarkasme Om EU utvider sanksjonslisten, står Norge klar til å følge, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB før vedtaket torsdag.

- Vi vil gjøre vår egen vurdering, men vi har en overordnet strategi om å svare felles fra verdenssamfunnet mot Russlands brudd på folkeretten, sa hun på besøk i EU-hovedstaden.

De europeiske sanksjonene har så langt utløst sarkastiske kommentarer fra russiske politikere, men ingen endring i Russlands politikk overfor Ukraina.

Uenighet Enighet mellom EUs 28 land er ikke lett å få i havn, og det er uenighet om innføring av økonomisk tiltak mot Russland

- Vi må snakke med én stemme, sier britenes David Cameron, og også Sveriges Fredrik Reinfeldt ber Europa stå samlet.

- Et sterkt Europa er det siste Putin ønsker. Han ønsker å splitte oss. Om vi er sterke sammen, kan vi gjøre en forskjell, sa Reinfeldt til pressen før EU-toppmøtet torsdag.

Viktige skritt Fredag skal EU-lederne undertegne en politisk samarbeidsavtale med Ukraina. Den økonomiske delen av avtalen er fortsatt ikke klar, men EU har også satt i gang arbeid for å bistå en hardt presset ukrainsk økonomi.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt avviser at EUs reaksjon overfor Russland til nå har vært tannløs.

- Vi tar viktige skritt, og det viktigste er at EU viser klart og tydelig at Russlands handlinger får konsekvenser for forholdet mellom EU og Russland, sier hun.

(NTB)