EU har utredet straffetiltak mot Israel

Diplomatene i EU har på ordre fra medlemslandene utredet og skissert opp mulige straffetiltak mot Israel for å hindre Israel i å gjøre en palestinsk stat umulig.

OKKUPASJON: Et digert israelsk flagg er heist midt i den palestinske bydelen Al-Tur in Øst-Jerusalem. Uroen fortsetter i jerusalem. Og medlemslandene i EU har fått utredet straffetiltak mot Israel, som undergraver alle forsøk på å opprette en palestinsk stat med ulovlige bosettinger. Foto: AFP / Scanpix / THOMAS COEX
OKKUPASJON: Et digert israelsk flagg er heist midt i den palestinske bydelen Al-Tur in Øst-Jerusalem. Uroen fortsetter i jerusalem. Og medlemslandene i EU har fått utredet straffetiltak mot Israel, som undergraver alle forsøk på å opprette en palestinsk stat med ulovlige bosettinger. Foto: AFP / Scanpix / THOMAS COEX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den nye utenrikssjefen i EU, Federica Mogherini, som mandag for første gang ledet et utenriksministermøte i unionen, sier EU ikke planlegger straffetiltak mot Israel. Det man drøfter i EU nå, sier hun, er hvordan man skal få i gang igjen de fastlåste fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne.

Men et dokument som har lekket ut fra EU, viser at unionen ønsker å være forberedt på å måtte straffe Israel, som med å stadig utvide jødiske bosettinger eller bygge nye på palestinsk område gjør det mer og mer vanskelig å opprette en palestinsk stat. EU står samlet om å støtte to stater, en israelsk og en palestinsk, side om side.

«Ikke-papir» I det ufrivillig tørrvittige språket i EU har dokumentet fått overskrifta «Ikke-papir bygd på MS-innspill om mulig oppfølging av Øst-Jerusalem». «MS» betyr medlemsstater. I et møte 11. september ba de diplomatene i EUs utenrikstjeneste å skissere opp mulige straffetiltak mot Israel, som har annektert palestinske Øst-Jerusalem i strid med folkeretten og som gjennom ulovlige bosettinger for jøder der førsøker å drive ut palestinerne og gjøre byen fullstendig jødisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer