Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU har utredet straffetiltak mot Israel

Diplomatene i EU har på ordre fra medlemslandene utredet og skissert opp mulige straffetiltak mot Israel for å hindre Israel i å gjøre en palestinsk stat umulig.

OKKUPASJON: Et digert israelsk flagg er heist midt i den palestinske bydelen Al-Tur in Øst-Jerusalem. Uroen fortsetter i jerusalem. Og medlemslandene i EU har fått utredet straffetiltak mot Israel, som undergraver alle forsøk på å opprette en palestinsk stat med ulovlige bosettinger. Foto: AFP / Scanpix / THOMAS COEX
OKKUPASJON: Et digert israelsk flagg er heist midt i den palestinske bydelen Al-Tur in Øst-Jerusalem. Uroen fortsetter i jerusalem. Og medlemslandene i EU har fått utredet straffetiltak mot Israel, som undergraver alle forsøk på å opprette en palestinsk stat med ulovlige bosettinger. Foto: AFP / Scanpix / THOMAS COEX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye utenrikssjefen i EU, Federica Mogherini, som mandag for første gang ledet et utenriksministermøte i unionen, sier EU ikke planlegger straffetiltak mot Israel. Det man drøfter i EU nå, sier hun, er hvordan man skal få i gang igjen de fastlåste fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne.

Men et dokument som har lekket ut fra EU, viser at unionen ønsker å være forberedt på å måtte straffe Israel, som med å stadig utvide jødiske bosettinger eller bygge nye på palestinsk område gjør det mer og mer vanskelig å opprette en palestinsk stat. EU står samlet om å støtte to stater, en israelsk og en palestinsk, side om side.

«Ikke-papir»
I det ufrivillig tørrvittige språket i EU har dokumentet fått overskrifta «Ikke-papir bygd på MS-innspill om mulig oppfølging av Øst-Jerusalem».
 
«MS» betyr medlemsstater. I et møte 11. september ba de diplomatene i EUs utenrikstjeneste å skissere opp mulige straffetiltak mot Israel, som har annektert palestinske Øst-Jerusalem i strid med folkeretten og som gjennom ulovlige bosettinger for jøder der førsøker å drive ut palestinerne og gjøre byen fullstendig jødisk.

Det er først og fremst de ulovlige bosettingene som EU ønsker å ramme.

Bosettingene
Dokumentet lister opp straffetiltak som å kalle tilbake alle ambassadørene i Israel, advare EU-borgerne og gi visse reiseråd og offentlig gå ut med klarere fordømmelse av de ulovlige bosettingene og deres økonomiske virksomhet. Man snakker om å legge inn territoriale klausuler i alle avtaler med Israel for å sørge for at bosettingene ikke vil nyte godt av dem og ta en ny gjennomgang av bruken av EU-bistand til Israel.

Men dokumentet skisserer også hardere straffetiltak. Man kan straffe selskaper fra EU som samarbeider med bosettingene og bosetterne. EU kan nekte å ha noe å gjøre med bosettere, deres organisasjoner og personer i offentlige verv og embeter som er bosettere. Bosettere kan også nektes innreise i EU. Det samme kan gjøres med ledere som offentlig avviser to stater.

Utestenge ledere
Dersom EU skulle gjøre alvor av dette kunne ingen EU-leder møte Israels president, Reuven Rivlin, finansminister Naftali Bennett, boligminister Uri Ariel og en masse parlamentarikere på høyresida i Knesset.

EU kan også vurdere på nytt bistand til Palestina, «som kan bidra til å forlenge okkupasjonens status quo», altså støtte som utilsiktet hjelper Israel med å opprettholde okkupasjonen. Og man kan la være å stemme mot medlemskap for Palestina i alle slags internasjonale organisasjoner.

EU har allerede truffet noen tiltak som rammer Israel. Lån til israelske selskaper som driver virksomhet på palestinsk land er stanset. Man vil også merke varer som er laget i de ulovlige bosettingene. Nederlands regjering prøver å presse landets selskaper til å ikke investere i okkuperte områder.

Anerkjennelse
Sverige har nå anerkjent Palestina som en stat. I Spania har Deputertkongressen med overveldende flertall vedtatt det samme, men det er opp til regjeringa å bestemme når tida er inne for å gjennomføre det. Parlamentene i Storbritannia og Irland har gjort det samme i vedtak som ikke er bindende for deres regjeringer.

Ser man på verdenskartet er det nesten bare landene i Nord-Amerika, EU-landene, Australia, New Zealand, Japan og noen land i Midt-Afrika som ikke har anerkjent Palestina som stat.

Første reise
Mogherini drar som ny utenrikssjef i EU denne uka til Israel og Palestina på si første utenlandsreise. I et intervju med seks europeiske aviser, deriblant Le Monde og El País, sier hun:

- Jeg vil bli lykkelig dersom en palestinsk stat eksisterer på slutten av mitt mandat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling