EU inn i ukjent land

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • EU tok denne helga et langt skritt inn i det ukjente. De 15 sier at de gjerne vil bli de 26. Ikke med det aller første, riktignok, for i første omgang skal trolig seks nye land inn, sånn litt over århundreskiftet. I neste omgang skal EU vurdere å ta inn land som Romania og Slovakia, land der et demokratisk sinnelag knapt har slått rot, og der prognosene både økonomisk og politisk er svært slette.
  • Tross dette er det selvsagt tid for de store ord. Enkelte har snakket om helgas toppmøte i Luxembourg som et nytt Jalta. Det sies at det endelig skal gjøres godt for uretten da Stalin, Churchill og Roosevelt delte Europa i to, med det som seinere skulle få navnet jernteppet. «Denne utvidelsen er fredens prosjekt,» sier Danmarks statsminister Poul Nyrup Rasmussen, vel vitende om at prosjektet vil koste flesk. Kanskje mer flesk enn de etablerte EU-landene egentlig vil betale.
  • Norge og norsk EU-debatt kan selvsagt ikke være upåvirket av utvidelsen. For det som fortsatt måtte være igjen av vitale mennesker i SV, og nei-sida i Arbeiderpartiet, vil et annerledes EU innebære at det viktigste grunnlaget for motstanden ikke lenger eksisterer. Med mellom 20 og 26 medlemmer vil EU være det all-europeiske prosjektet den byradikale venstresida etterlyste ved folkeavstemningen i 94.
  • Blant annet vil de tre baltiske landene trolig være EU-medlemmer om noen år - og Norge og Russland de eneste utenforland i Østersjø-regionen. Utvidelsen vil også innebære at vi står overfor et helt annerledes EU. Storbritannias statsminister Tony Blair pekte i helga på det ganske opplagte poenget at en felles landbrukspolitikk ikke lenger kan gjennomføres. Det institusjonelle byggverket vil måtte være et annet enn det vi har kjent, og vi vil få et EU der graden av integrasjon vil være basert på både et lands vilje og evne til å henge med. Altså et EU som passer for integrasjonsskeptiske briter og dansker. Og kanskje også for den store integrasjonssinken Norge?