Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU innfører straffetoll på norsk laks

Brussel (NTB): EU ilegger 29 norske eksportører en straffetoll på 13,7 prosent for brudd på lakseavtalen som ble inngått i sommer. Tollen gjelder fra torsdag og i fire måneder framover, og de som blir rammet, har bare seg selv å takke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europa-kommisjonen har avdekket at seks eksportører har solgt under den avtalte minsteprisen og at 23 ikke har sendt tilfredsstillende rapporter, slik de har forpliktet seg til.

Ingen av de store, seriøse norske eksportørene er på listen fra kommisjonen, og målt i volum står de 29 som nå er rammet, for en bagatellmessig del. Men med en straffetoll på nesten 14 prosent i dagens knallharde laksemarked, går de 29 en usikker framtid i møte.

Lakseavtalen

Utenriksminister Knut Vollebæk påpeker at laksenæringen sluttet opp om den avtalen Norge fikk med EU og som dermed la trusselen om straffetoll på is. Hele 190 norske eksportører har inngått individuelle avtaler med Europa-kommisjonen som ledd i et meget detaljert kontrollsystem.

- Hensikten med å inngå en slik avtale, er at partene skal etterleve den. Hvis det har vært brudd på avtalen, kommer straffetoll som en konsekvens, sier utenriksministeren.

Kilder i Utenriksdepartementet sier at kommisjonens forordning ikke rokker ved selve lakseavtalen, men at straffetollen for de 29 fører til en naturlig avskalling blant dem som ikke skjønner at avtalen må tas alvorlig.

Advart

Alle de 29 har tidligere fått en advarsel om at de har ligget dårlig an. Kommisjonens beslutning er foreløpig, selv om den trår i kraft torsdag. Dette betyr at en eksportør som kan varte med en særdeles god begrunnelse, kan bli strøket av straffelisten. Men når listen kommer til ministerbehandling, blir den endelig.

Norge har i flere uker visst at noe var på trappene, men verken den norske EU-delegasjonen eller UD fikk noe forhåndsvarsel om onsdagens vedtak. Da lakseavtalen ble vedtatt etter en hårfin avstemningsseier i kommisjonen, gjorde EU det krystallklart at den skulle etterleves til punkt og prikke, hvis ikke ville straffetollen komme automatisk.

Mange små eksportører

Blant de 29 som ilegges straffetoll, er eksportører som Norwegian Salmon, Norsk Sjømat, Neptun, Herøya Lakseoppdrett, Starfish, Altafjord oppdretteri, Nordhav, Seanor, Uniprawns og Varebergs røykeri.

Da Vollebæk besøkte utenrikskommissær Hans van den Broek 14. november, ble på det påpekt fra EUs side at 80 norske eksportører ikke hadde oppfylt kravene til rapportering om salgsvolum og pris. Næringen fikk advarsel, og Vollebæk lovet å se på saken. Men fire uker senere tok altså kommisjonens tålmodighet slutt.

Ingen av de 29 har søkt den norske EU-delegasjonens om hjelp, selv om de var klar over at de befant seg i faresonen. Verken laksenæringen eller norske myndigheter vil denne gang gjøre noe for å argumentere bort straffetollen.

Laksesaken var vårens thriller i forholdet mellom Norge og EU, og avtalen kom etter en massiv og dyr lobbykampanje, der næring og stat gjorde felles sak. Nå er inntrykket at overløperne får som fortjent, og at de bare har seg selv å takke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!