EU innfrir britenes ønske. Nå starter den virkelige brexit-testen

EUs medlemsland er enige om å gå videre til fase to av forhandlingene om brexit.

FIKK IKKE BLI MED: Storbritannias statsminister Theresa May på EU-toppmøtet i Brussel torsdag. Fredag fikk hun ikke være med – da skulle de øvrige lederne nemlig diskutere de framtidige forhandlingene med henne. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB Scanpix
FIKK IKKE BLI MED: Storbritannias statsminister Theresa May på EU-toppmøtet i Brussel torsdag. Fredag fikk hun ikke være med – da skulle de øvrige lederne nemlig diskutere de framtidige forhandlingene med henne. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EUs medlemsland gjorde som ventet fredag et vedtak om å åpne fase to av brexitforhandlingene med Storbritannia, melder NTB.

Det betyr samtaler om overgangsordninger og en framtidig handelsavtale, og har på forhånd blitt omtalt som den «store prøvelsen» for de to partene.

- Jeg er ikke tvil om at den virkelige testen på samholdet vårt vil være fase to i brexitsamtalene, sa EU-president Donald Tusk da han ankom EUs toppmøte i Brussel torsdag.

Han fulgte i dag opp med å advare om at forhandlingene vil bli langt tøffere enn de partene allerede har lagt bak seg.

- Den andre fasen vil bli betydelig vanskeligere enn den første, og den fase en var veldig vanskelig, sier han ifølge BBC.

Nyheten kommer nøyaktig én uke etter at Storbritannia og EU ble enige om rammeverket for brexit. Mye ligger dermed til rette for tidenes dyreste skilsmissem som vil koste Storbritannia mellom 390 og 430 millarder kroner, ifølge statsminister Theresa Mays kontor.

Men fortsatt gjenstår et enormt stykke arbeid:

- Jeg vil anslå at Storbritannia er ferdig med rund 15 prosent av brexit-arbeidet. Det er et vanvittig «stein på stein»-prosjekt britene har igangsatt, med enorme operasjoner som gjenstår i årene som kommer, sa Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-kjenner, til Dagbladet forrige uke.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer