Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU innkaller Sverige, Danmark og Tyskland til hastemøte

Om de nyinnførte grensekontrollene.

ØKT KONTROLL. Togpassasjerer blir sjekket av vakter på jernbanestasjonen ved Kastrup før de skal krysse grensen til Sverige. Foto: Reuters / NTB scanpix
ØKT KONTROLL. Togpassasjerer blir sjekket av vakter på jernbanestasjonen ved Kastrup før de skal krysse grensen til Sverige. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige, Danmark og Tyskland er innkalt av EU til et hastemøte om de nyinnførte grensekontrollene.

- Målet med møtet er å forbedre samordningen mellom landene, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Det er EUs asyl- og migrasjonskommissær, greske Dimitris Avramopoulos, som har innkalt til møtet i Brussel onsdag.

Både Sveriges migrasjons- og justisminister Morgan Johansson, Danmarks integrasjonsminister Inger Støjberg og Tysklands Ole Schröder, statssekretær i innenriksdepartementet, er bedt om å møte.

Sverige innførte ID-kontroll av alle reisende fra Danmark natt til mandag. Få timer senere fulgte danskene etter med å innføre stikkprøver av reisende fra Tyskland.

Tysk skepsis Tyskland har reagert svært negativt på grensekontrollene, som regjeringen i Berlin mener setter hele Schengen-avtalen i fare. Avtalen har siden 1995 sørget for passfrie reiser mellom 26 europeiske land, blant dem Norge.

De skandinaviske grensekontrollene vil etter alt å dømme føre til at flere søker asyl i Tyskland fordi de ikke kan komme seg videre til Sverige.

Det kan også føre til flere asylsøknader i Danmark, selv om landet nylig strammet kraftig inn på asylreglene. Målet er at Danmark skal ha en strengere asylpolitikk enn nabolandene, ifølge Støjberg.

Italia neste? I løpet av det første døgnet med dansk grensekontroll, er 18 personer uten gyldig ID nektet innreise fra Tyskland, ifølge danske myndigheter. Samtidig har 75 personer søkt asyl.

Tirsdag meldte avisen Corriera della Sera at også Italia er i ferd med å gjeninnføre grensekontroller som følge av flyktningkrisen.

Kontrollene skal gjelde ved grensen til Slovenia der italiensk politi skal kontrollere ID-kortene til samtlige reisende. Når kontrollene skal innføres, sies det ingenting om.

Mellom 300 og 400 asylsøkere kommer hver uke til Italia via Slovenia, ifølge avisen.

Flere asylsøknader I Sverige har grensekontrollen foreløpig ikke gitt færre asylsøkere. Mandag søkte 331 personer asyl i Sverige, nesten 100 flere enn dagen før.

Samtidig melder svensk politi at nesten ingen asylsøkere er kommet til Sverige med tog fra Danmark siden ID-kontrollen ble innført.

EU-kommisjonen har allerede uttrykt forståelse for den danske grensekontrollen, som i motsetning til den svenske ikke pålegger tog- og busselskaper å sjekke passasjerenes ID. Den danske ordningen synes å være innenfor Schengen-reglene, ifølge kommisjonen.

15 grenseoverganger Reglene åpner for at land kan innføre midlertidig grensekontroll når det foreligger en alvorlig trussel mot den offentlige orden og indre sikkerhet, og det er nettopp dette Støjberg har begrunnet tiltaket med.

Den danske grensen mot Tyskland er 67 kilometer lang og består at 15 grenseoverganger. Ifølge dansk TV 2 var fire av grenseovergangene ubemannet mandag kveld. Det reagerer Dansk Folkeparti (DF) på.

- Vi ønsker at kontrollen bli markant skjerpet, sier DFs justispolitiske talsmann Peter Kofod Poulsen til TV 2.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media