EU innrømmer allergifare ved bruk av fargestoffer

EU er fullt ut klar over at bruk av azovfargestoffer i søtsaker kan framkalle allergi. Men så lenge folk kan lese hva som står på pakken gjør det ingenting, hevder EU-kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Azovfargestoffer benevnes på matvare med bokstaven E fulgt av et tresifret tall. Disse stoffene omfattes av ett av tre direktiver om tilsetningsstoffer i matvarer og næringsmidler, de såkalte matsminkedirektivene. Direktivene kan bli en del av norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen, men det vil ennå ta mange måneder før Norge og EU kan begynne drøftelsene om dette.

Norge ønsker at nasjonal lovgivning skal fortsette å gjelde, slik også Sverige ønsket. Sverige henviste til EUs miljøgaranti, som tillater EU-landene å anvende en strengere praksis dersom det er helsefare forbundet med bruk av enkelte produkter.

EU-kommisjonen har imidlertid oversett det svenske argumentet og pålagt landet å tilpasse regelverket til EU-reglene. Men i sin avgjørelse innrømmer kommisjonen at det er helsefare forbundet med bruk av azovfargestoffer. Men EUs lovgivere vil ikke nedlegge et generelt forbud mot alle slike stoffer fordi hver enkelt forbruker kan lese på pakken hvilket tilsetningsstoffer produktet inneholder.

En rekke av disse produktene er imidlertid rettet mot barn. Og om voksne mennesker har vansker med å orientere seg i informasjonsjungelen, er det neppe lettere for barn, påpeker svenske forbrukerorganisasjoner.

Sverige fikk ikke unntak fra EU-reglene da medlemskapet ble forhandlet i 1994. EU gikk derimot med på en overgangsperiode på fire år, som nå er utløpt.

(NTB)