EU-invitasjonen Norge ikke kan avslå

Norge godtar i prinsippet EUs krav om at EFTA-landene fortsatt skal betale utjevningsbidrag til svakerestilte regioner i Sør-Europa. Fredag kom EUs formelle «invitasjon» til EFTA om å yte mer for å utjevne de sosiale og økonomiske ulikhetene i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dette er helt i tråd med det vi forventet, sier EU-ambassadør Einar Bull. EU og EFTA-landene møttes fredag til det månedlige EØS-komitemøtet der framtiden for den såkalte låne- og tilskuddsordningen ble drøftet. Formelt er partene enige om så raskt som mulig å komme fram til en avtale om form og innhold på videre EFTA-bidrag til EU. Når det kan skje er imidlertid helt i det blå, og et nytt arrangement er neppe på plass før jul.

Gjennomslag

Spania har truet med å si opp hele EØS-avtalen og truer med å blokkere flere bilaterale samarbeidsområder mellom EU og Norge dersom ikke låne- og tilskuddsordningen gjøres permanent. Denne ordningen er en del av EØS-avtalen, men EFTA-landene har stått hardt på synet om at den var tidsbegrenset til fem år og at den derfor opphører fra årsskiftet. Norge har siden 1994 bidratt med en milliard kroner i rene tilskudd til fondet.

Etter fredagens møte understrekes det fra norsk side at det er enighet om at ordningen rent juridisk opphører. Men jus er en ting, politiske krav en annen. Når et samlet EU så «inviterer» EFTA til å betale mer til sosial utjevning i Europa, er det noe som vanskelig kan avslås uten at man setter hele samarbeidet med EU i fare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer