Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU-ja i Tsjekkia

Det ble et overveldende flertall for EU ved folkeavstemningen i Tsjekkia i helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De offisielle resultatene fra folkeavstemningen viser at 77,3 prosent av det tsjekkiske folket stemte ja til EU, melder nyhetsbyrået AFP.

55,2 prosent av de stemmeberettigede avla stemme ved folkeavstemningen, som varte i to dager og ble avsluttet i ettermiddag.

Lettelse

I de første offisielle kommentarene fra det tsjekkiske utenriksdepartementet ble det gitt uttrykk for lettelse.

- Avstemningen har vært en suksess - ikke bare for regjeringen, men for alle tsjekkere, sa den konservative utenriksministeren Cyril Svoboda. Han tilføyde at valgdeltakelsen understreket at befolkningen er svært opptatt av sitt lands skjebne.

Regjeringssjefen for landets sentrum-venstreregjering, sosialdemokraten Vladimir Spidla, kalte de første resultatene for «strålende» og rettet en takk til alle som hadde gått til stemmeurnene.

Klart signal

- Det framgår klart av stemmeopptellingen at den tsjekkiske befolkningen har sagt ja, og at borgerne har bestemt seg for å bli med i EU, sa Spidla.

- For meg er dette den endelige avslutning på 2.verdenskrig og på delingen av Europa, sa han videre.

Det er i kveld planlagt festfyrverkeri og konserter i Praha for å feire resultatet, som på forhånd var ventet selv om det var usikkert hvor stort flertall som ville stemme for landets innlemmelse i EU.

Samtidig hersket det spenning om valgdeltakelsen. Regjeringens valgkampanje var først og fremst basert på å få flest mulig til å gå til stemmeurnene, selv om resultatet ville vært gyldig selv med et oppmøte på under 50 prosent, i motsetning til Polen.

De unges ja

Støtten til EU er størst blant unge studenter, hvorav 88 prosent stemte ja, sier en tsjekkisk valgforsker.

Kommunistpartiet, som representerer 20 prosent av velgerne, er imot EU, men kun knapt halvparten av partiets tilhengere stemte nei. Derimot stemte 87 prosent av de sosialdemokratiske velgerne ja.

I det liberale partiet ODS er et markant mindretall - blant annet president Vaclav Klaus - sterkt skeptisk til EU, og Klaus avviste helt fram til avstemningen å si om han ville stemme for eller imot.

Folkeavstemningen er den første i Tsjekkia, som ble selvstendig i 1993 etter «fløyelsskilsmissen» fra Slovakia.

(NTB-Kim Amlod)

FEIRER:</B> Statsminister Vladimir Spidla kostet på seg en sigar da han fikk dagens første valgdalsmålinger fra EU-avstemningen i Tsjekkia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media