EU-ja til norsk laks

Norske lakseprodusenter kan feire i kveld. Snart blir det mer norsk laks i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lakseavtalen med EU kan være en saga blott allerede før 1. mars. Dermed forsvinner også minsteprisavtalen, som de siste to årene har ført til at Norge har redusert sin markedsandel i Europa fra 67 til 50 prosent.

Norges EU-ambassadør, Bjørn T. Grydeland, sier til NTB at det foreløpig dreier seg om et forslag fra kommissær Pascal Lamy om opphevelse av antidumpingtiltak mot Norge. Forslaget blir lagt fram for antidumpingkomiteen i EU 16. januar. Antidumping-komiteen er rådgivende, og etter høringen der vil saken bli lagt fram for de øvrige kommissærene for en endelig avgjørelse.

- Når en kommissær foreslår opphevelse av tiltak, er sannsynligheten for at dette blir sluttresultatet meget stor, sier Grydeland.

Senest 1. mars

Lakseavtalen med EU er forlenget fram til 28. februar, og det er ventet at opphevelsen vil skje senest fra og med 1. mars. Grydeland sier at det kan skje tidligere.

I praksis betyr det at handelshindringene som norske lakseprodusenter og -eksportører har slitt med, forsvinner. Det blir ingen minstepris på laks. Derimot har norske myndigheter sagt at de vil videreføre eksportavgiften på 3 prosent og EUs toll på 2 prosent kommer i tillegg. Totale avgifter på norsk laks blir 5 prosent.

- Det er en premiss fra kommisjonens side at det norske forkvotesystemet videreføres, sier Grydeland.

EØS-avtalen omfatter ikke fisk, og kommisjonen kan gjeninnføre antidumpingtiltak dersom det sannsynliggjøres at en opphevelse av lakseavtalen vil føre til dumping. EU har godtatt norske forhandleres argumenter om at det norske forkvotesystemet og konsesjonssystemet i havbruksnæringen er en garanti mot dumping.

Like vilkår

I øyeblikket ligger prisene på laks over minstepris. Dermed vil ikke en opphevelse av minsteprisavtalen bety at den norske eksporten til EU øker nærmest over natta.

- Det viktige er at norske eksportører for ettertiden står noenlunde likt med andre land, som Skottland og Chile, når det gjelder vilkårene for å eksportere laks til EU, sier Grydeland.

Han avviser at Norge har blandet andre fiskeriforhandlinger og fordeling av fiskekvoter inn i lakseavtale-spørsmålet.

Det var i et møte som ambassadør Grydeland og hans fiskeriråd hadde med Handelsdirektoratet i EU-kommisjonen fredag, at kommissær Pascal Lamys avgjørelse ble gjort kjent.

- Så langt er vi veldig godt fornøyd, men først etter at antidumping-komiteen har sagt sitt og kommisjonen har tatt den endelige avgjørelsen, er vi helt i mål, sier Grydeland.

(NTB)

PÅ BORDENE I EUROPA:</B> Norske lakseprodusener har grunnt til å være fornøyde.