EU-justert Ap-strategi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jens Stoltenbergs tale til landsstyret torsdag ser ut til å innebære en forsiktig justering av den strategien han har lagt opp foran neste stortingsvalg. Denne gangen legger han vekten på ønsket om å danne en flertallsregjering med SV og Sp, mens han skjøv EU-spørsmålet noe mer i bakgrunnen. Dette er neppe uttrykk for noen endring av holdning. Blir det aktuelt å fremme en EU-søknad i overskuelig framtid, vil det være prioritet nummer en, regjeringssamarbeid nummer to. Politisk realisme tilsier likevel at han vil kunne ha SV og Sp som støttepartier. De vil velge ham og Ap som et mindre onde enn nok en periode med en Høyre-dominert regjering.

Når Stoltenberg likevel legger tyngden på den andre foten, er det trolig fordi sentrum- venstre-partiene allerede har mistet det flertallet de i lang tid har hatt på meningsmålingene. Stridighetene mellom Ap og SV denne vinteren har åpenbart hatt sin pris. Fokus på mange og til dels grunnleggende motsetninger mellom dem har skapt tvil om de er et realistisk og godt regjeringsalternativ. Lederskifte og Erna-effekt har dessuten gitt Høyre vind i seilene. KrF under Høybråtens ledelse har fått et klart mer konservativt preg, noe som svekker mulighetene for sidebytte etter valget. Sist, men ikke minst, har konjunkturene begynt å blåse regjeringspartienes vei.

Alt dette har selvfølgelig den politisk og økonomisk erfarne Stoltenberg sett. Nød lærer relativt naken partileder å spinne samarbeidstråder. Skal Ap, SV og Senterpartiet framstå som et alternativ i velgernes øyne, kan de ikke være i konstant krig om EU de neste to åra. Derfor vil det trolig bli lagt et løp fram mot Ap's landsmøte som ender med en flertallsfullmakt til partiets ledelse om å ta opp EU-spørsmålet når den anser det som nødvendig, men heller ikke før. Det kan gi en åpning for et regjeringssamarbeid for sentrum- venstre-partiene. Men samarbeidet vil måtte inneholde en skreven eller uskreven selvmordsklausul den dagen spørsmålet om en ny EU-søknad reises. Men den tid, den sorg, tenker kan hende Stoltenberg. Spørsmålet er imidlertid om man kan vri seg rundt så reelle motsetninger så smart. Vi tror det ikke.