EU kan få større makt over norske banker

Norge og EU har kommet fram til en ordning som innebærer at norske banker må tåle å bli styrt fra Brussel, mot at de også i fremtiden får tilgang til EUs indre marked.

TIL LUXEMBOURG: Finansminister Siv Jensen (Frp) er på vei til møte i Luxembourg. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TIL LUXEMBOURG: Finansminister Siv Jensen (Frp) er på vei til møte i Luxembourg. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Finansminister Siv Jensen (Frp) deltar tirsdag på det årlige ECOFIN-møtet i Luxembourg. I forbindelse med møtet er det planlagt en felles pressekonferanse med EU-kommissær Michel Barnier og de øvrige EFTA/EØS-landene.

Ifølge Aftenposten og Dagens Næringsliv kommer Jensen her trolig til å presentere en løsning på floken mellom EU og Norge som har pågått i mer enn tre år. Partene har siden 2011 prøvd å finne ut hvordan Norge skal delta i EUs finanstilsyn uten at det krasjer med Grunnlovens bestemmelser om nasjonal suverenitet.

Løsningen som skal vedtas på møtet mellom EFTA-landene og EU-landene tirsdag, innebærer ifølge Aftenposten at det ikke lenger kun er det norske Finanstilsynet som skal kontrollere norske banker og forsikringsselskap. EFTAs overvåkingsorgan for EØS-avtalen får utvidet makt over finansinstitusjonene.

Suverenitet Etter det Dagens Næringsliv erfarer, vil EFTA-landene gjennom overvåkingsorganet ESA opprette en egen tilsynsordning, etter mal av EUs. Norge må da underlegge seg en overnasjonal myndighet, men ESA istedenfor EU. EU har ifølge avisen sikret seg retten til å være representert i dette nye byrået på samme måte som EFTA-landene sitter i EUs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer