- EU kan ikke redde Island

Høybråten tror ikke på medlemskap.

VALGETS VINNER: Selvstendighetspartiet på Island, som har sittet ved makta i 18 år, gikk lørdag på sin største valgsmell noensinne. Velgerne er frustrerte etter at finanskrisen rammet landet hardt og setter sin lit til sosialdemokratene og partileder Jóhanna Sigurdardottir. Hun er sterk tilhenger av EU. - Hvis vi søker om medlemskap umiddelbart, vil vi kunne innføre euroen i løpet av fire år, sa Sigurdardóttir mens stemmegivningen fortsatt pågikk lørdag. Foto: Scanpix
VALGETS VINNER: Selvstendighetspartiet på Island, som har sittet ved makta i 18 år, gikk lørdag på sin største valgsmell noensinne. Velgerne er frustrerte etter at finanskrisen rammet landet hardt og setter sin lit til sosialdemokratene og partileder Jóhanna Sigurdardottir. Hun er sterk tilhenger av EU. - Hvis vi søker om medlemskap umiddelbart, vil vi kunne innføre euroen i løpet av fire år, sa Sigurdardóttir mens stemmegivningen fortsatt pågikk lørdag. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: - Et vulkanutbrudd


KrF-leder Dagfinn Høybråten mener at EU-situasjonen på Island fortsatt er svært uavklart, selv etter helgens valg der sosialdemokratene og de venstregrønne ble seierherrer. Høybråten tror et medlemskap ligger langt fram i tid.

- EU-budskapet fra Island er ikke noe klarere i dag enn før valget. Den nye regjeringen spriker, og opinionen er stadig skeptisk. Realpolitikken i dette tilsier at det er svært langt fram til noe medlemskap, sier Høybråten til NTB.

Han tror heller ikke at oppblussingen av EU-interesse på Island vil framskynde noen medlemskapsdebatt i Norge. KrF er varm tilhenger av EØS-avtalen, og Høybråten tror ikke den blir avviklet som følge av et mulig framtidig EU-medlemskap for Island.

- EØS-avtalen er jo i all hovedsak en norsk ordning med EU. Det blir sikkert behov for noen strukturelle endringer, men avtalen i seg selv er ikke truet. Vi følger utviklingen på Island nøye, men foreløpig tar jeg dette med stor ro. EU kan ikke redde Island, sier Høybråten.

(NTB)

SKEPTISK: Krfs partileder Dagfinn Høybråten tror ikke Island går inn i EU. Foto: Scanpix
SKEPTISK: Krfs partileder Dagfinn Høybråten tror ikke Island går inn i EU. Foto: Scanpix Vis mer