EU kan tvinge Jens i kne

Vil begrense kjøp av klimakvoter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg har fått kritikk for ikke å ville tallfeste i hvor stor grad Norge vil basere sin klimapolitikk på kjøp av klimakvoter.

Nå kan EU tvinge Jens til å begrense innkjøpene, og dermed måtte ta større del av kuttene på hjemmebane.

Vil kjøpe seg fri

Ukebrevet Mandag Morgen skriver i dag at EU-kommisjonen neppe vil godta den norske regjeringens ønsker om ubegrenset kvotekjøp i fattige land. EU har nemlig satt en maksgrense på kjøp av u-landskvoter på mellom 10 og 20 prosent. Denne vil Norge helst slippe.

- Vi ønsker det ikke, fordi det er viktig å få opp flere kvoter i u-landene, så de ser at det er noen vits å være med, sier statssekretær Henriette Westhrin (SV) i miljøverndepartementet til Aftenposten.

Arild Hermstad, daglig leder Framtiden i våre hender, håper EU vil få Norge på rett spor.

- Det står klart i Kyoto-avtalen at kvotekjøp skal være et supplement til kutt på hjemmebane. Å ville fylle opp med kvotekjøp, slik Norge ønsker, er en ganske tvilsom praksis, sier Hermstad.

- Det Jens Stoltenberg gjør nå er det samme som han gjorde da han la fram klimameldinga på fredag; nemlig prøve å få det til så billig som mulig. Derfor vil han ha færrest mulig forpliktelser, sier Arild Hermstad til Dagbladet.no.

BER OM FRITAK: Jens Stoltenberg ønsker ikke å rette seg etter EUs tak på kjøp av klimakvoter fra u-land. Men det kan hende han må. Foto: SCANPIX
BER OM FRITAK: Jens Stoltenberg ønsker ikke å rette seg etter EUs tak på kjøp av klimakvoter fra u-land. Men det kan hende han må. Foto: SCANPIX Vis mer

Billigere

Han mener prisen er den desidert viktigste årsaken til at Jens ikke vil ha et tak på kjøp av kvoter. Det er nemlig mye billigere å kjøpe klimakvoter i u-land enn å foreta tilsvarende kutt på hjemmebane.

Norge er tilknyttet EUs klimapolitikk gjennom EØS-avtalen, og det pågår nå forhandlinger om hvorvidt Norge skal få fritak fra dette EU-direktivet.

Bellona-leder Frederic Hauge tviler på at Norge vil få den særbehandlingen de ønsker seg.

- Jeg tror ikke vi kan regne med noen særsympati fordi vi er norske, sier Hauge til Aftenposten.

Arild Hermstad håper EU ikke vil gi Norge fritak.

- EU har klarere regler for hva som skal oppnås innad i EU enn Norge har for hva som skal gjøres i Norge. Nå sier vi at vi vil være med, men vi vil ha helt egne regler. Det er ganske kreativt. Jeg synes det vil være rart om vi får lov å spille Ludo sammen med de andre, men med helt egne regler, sier Hermstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer