EU kan tvinge Jens i kne

Vil begrense kjøp av klimakvoter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg har fått kritikk for ikke å ville tallfeste i hvor stor grad Norge vil basere sin klimapolitikk på kjøp av klimakvoter.

Nå kan EU tvinge Jens til å begrense innkjøpene, og dermed måtte ta større del av kuttene på hjemmebane.

Vil kjøpe seg fri

Ukebrevet Mandag Morgen skriver i dag at EU-kommisjonen neppe vil godta den norske regjeringens ønsker om ubegrenset kvotekjøp i fattige land. EU har nemlig satt en maksgrense på kjøp av u-landskvoter på mellom 10 og 20 prosent. Denne vil Norge helst slippe.

- Vi ønsker det ikke, fordi det er viktig å få opp flere kvoter i u-landene, så de ser at det er noen vits å være med, sier statssekretær Henriette Westhrin (SV) i miljøverndepartementet til Aftenposten.

Arild Hermstad, daglig leder Framtiden i våre hender, håper EU vil få Norge på rett spor.

- Det står klart i Kyoto-avtalen at kvotekjøp skal være et supplement til kutt på hjemmebane. Å ville fylle opp med kvotekjøp, slik Norge ønsker, er en ganske tvilsom praksis, sier Hermstad.

- Det Jens Stoltenberg gjør nå er det samme som han gjorde da han la fram klimameldinga på fredag; nemlig prøve å få det til så billig som mulig. Derfor vil han ha færrest mulig forpliktelser, sier Arild Hermstad til Dagbladet.no.

BER OM FRITAK: Jens Stoltenberg ønsker ikke å rette seg etter EUs tak på kjøp av klimakvoter fra u-land. Men det kan hende han må. Foto: SCANPIX
BER OM FRITAK: Jens Stoltenberg ønsker ikke å rette seg etter EUs tak på kjøp av klimakvoter fra u-land. Men det kan hende han må. Foto: SCANPIX Vis mer

Billigere

Han mener prisen er den desidert viktigste årsaken til at Jens ikke vil ha et tak på kjøp av kvoter. Det er nemlig mye billigere å kjøpe klimakvoter i u-land enn å foreta tilsvarende kutt på hjemmebane.

Norge er tilknyttet EUs klimapolitikk gjennom EØS-avtalen, og det pågår nå forhandlinger om hvorvidt Norge skal få fritak fra dette EU-direktivet.

Bellona-leder Frederic Hauge tviler på at Norge vil få den særbehandlingen de ønsker seg.

- Jeg tror ikke vi kan regne med noen særsympati fordi vi er norske, sier Hauge til Aftenposten.

Arild Hermstad håper EU ikke vil gi Norge fritak.

- EU har klarere regler for hva som skal oppnås innad i EU enn Norge har for hva som skal gjøres i Norge. Nå sier vi at vi vil være med, men vi vil ha helt egne regler. Det er ganske kreativt. Jeg synes det vil være rart om vi får lov å spille Ludo sammen med de andre, men med helt egne regler, sier Hermstad.