SAMLER LEDERNE: Donald Tusk, EU-president, vil nå samle alle EU-landene til toppmøte på onsdag. Møtet var ventet og er nå bekreftet.  Foto: Wiktor Dabkowski 
SAMLER LEDERNE: Donald Tusk, EU-president, vil nå samle alle EU-landene til toppmøte på onsdag. Møtet var ventet og er nå bekreftet.  Foto: Wiktor Dabkowski Vis mer

EU-kilde: Toppmøte uten Storbritannia onsdag

EU-president Donald Tusk vil samle EU-landenes ledere til et toppmøte onsdag uten Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Det opplyser en EU-kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Alle de 28 EU-landene ledere skal etter planen møtes til toppmøte i Brussel tirsdag, inkludert statsminister David Cameron, som i en tale fredag gjorde det klart at han ikke kan fortsette som statsminister. Men fram til en etterfølger er klar, er det Cameron som må representere landet.

Onsdag blir det imidlertid møter mellom EU-lederne uten den britiske statsministeren til stede, for å diskutere "skilsmisseprosessen". Et slikt møte var ventet, og ser nå ut til å bli en realitet.

Var forberedt på "negativt scenario"

EU-presidenten sa også at EU har vært forberedt på et slik utfall:

- Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere. Jeg kan forsikre om at vi også var forberedt på et slik negativt scenario, sa Tusk til en av Reuters reportere.

Han understreket også at ikke er mulig å forutsi alle de politiske konsekvensene av Brexit, men at dette ikke er et øyeblikk for "hysteriske reaksjoner".

Første gang uten Cameron

- De resterende 27 EU-landene skal møtes uformelt for å diskutere de politiske og praktiske implikasjoner av Brexit.

Tusk viste også til artikkel 50 i EU-traktaten, som sier at om en regjering varsler om å forlate EU, er de forpliktet til å prøve å forhandle frem en "tilbaketrekning avtale".

Flere nyheter

Storbritannias unge raser - men har seg selv å takke
Britene stemte nei - dette skjer nå