Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU-kommisjonen anbefaler visumfrihet for tyrkere, vil også gjelde i Norge

Men tyrkerne må fortsatt innfri de 72 kravene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen anbefaler at tyrkiske statsborgere skal få reise visumfritt i Schengen-området. Men krever fortsatt at tyrkerne innfrir 72 krav.

EU-kommisjonen gjorde anbefalingen sin kjent onsdag, og det blir nå opp til medlemslandene og EU-parlamentet å gjøre det formelle vedtaket.

En avtale om visumfrihet for Tyrkias 75 millioner borgere er del av EUs flyktningavtale med Tyrkia. I flyktningavtalen har EU gått med på visumfrihet for tyrkere innen utgangen av juni hvis landet oppfyller 72 krav og betingelser.

- Tyrkia har gjort viktige fremskritt. Det gjenstår ting, men de kan klare å innfri kravene, mener EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

Men han understreker at Tyrkia ikke får noe gratis når det gjelder innreise til Schengen, som også Norge er en del av.

- Det er fem gjenstående krav vi venter at de skal innfri før utgangen av juni. Og ingen kommer til å slippe inn i Schengen uten biometrisk pass, sier Timmermans til pressen i Brussel.

Returavtalen mellom EU og Tyrkia innebærer at migranter som tar seg ulovlig til de greske øyene, blir sendt til Tyrkia. I stedet skal EU-land hente syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

Og tyrkerne får også milliarder i støtte som motytelse, sammen med at landets medlemskapsforhandlinger med EU skal trappes opp.

- EU må stå ved løftene sine, understreker Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Borgerne våre fortjener visumfri innreise.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart