Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU-kommisjonen trekker seg

Alle de 20 EU-kommissærer trekker seg etter rapporten om korrupsjon og misligheter. Det kunngjorde EU-president Jacques Santer i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonens avgang i natt sender EU inn i den verste institusjonelle krise i fellesskapets historie. Avsløringene om svindel, økonomisk vanstyre og kameraderi ble for mye å bære for Jacques Santer og hans 19 kommissærer.

Første gang

Det er første gangen kommisjonen, som utpekes for fem år, tvinges til å gå av. Mandatet for dagens EU-kommisjon løp til 6. januar 2000.

Den kollektive avgangen kom etter at en spesialoppnevnt granskningskommisjon mandag ettermiddag la fram en rapport som bekreftet gjentatte avsløringer om vanstyre og til dels regelrett korrupsjon innad i kommisjonen. Kommisjonen er EUs utøvende og lovforberedende organ.

Hadde ikke noe valg

På en hastig sammenkalt pressekonferanse etter et tre timer langt krisemøte kunngjorde kommisjonens president Jacques Santer at hele kollegiet trer tilbake.

- I lys av rapporten som vi fikk i dag har kommisjonen samlet bestemt seg for å gå av, sa Santer.

Santer hadde trolig intet alternativ ettersom store deler av EU-parlamentet, med sosialistgruppen i spissen, krevde kommisjonens avgang etter den drepende rapporten.

Ikke tillit

Det skal imidlertid ikke ha vært enighet innad i kommisjonen om at den skulle gå av samlet. Landbrukskommissær Franz Fischler var den første som kunngjorde at han ville trekke seg, til tross for at han selv ikke var nevnt i granskningskommisjonens rapport.

Ukultur

Granskningsrapporten slår fast at kommisjonen som helhet må ta ansvar for at en inngrodd ukultur har fått utvikle seg. Den peker på en rekke tilfeller av svindel, økonomisk vanstyre og kameraderi.

Både kommisjonen som helhet og enkeltkommissærer må bære ansvaret for mangel på kontroll over styringen av viktige saker, fremholder rapporten.

Som ventet var det den franske kommissæren Edith Cresson som fikk den hardeste kritikken, blant annet for å ha ansatt sin egen tannlege som en meget godt betalt konsulent i aids-spørsmål - et område han ikke hadde noen spesiell kompetanse på.

Agenda 2000

Den dramatiske, men ikke helt uventede avgangen kommer en drøy uke før EUs stats- og regjeringssjefer etter planen skal vedta unionens store finansielle reformplan Agenda 2000. Som forslagsstiller har EU-kommisjonen spilt en helt avgjørende rolle i forhandlingene som har pågått siden 1997.

EU-kommisjonen varslet at den tirsdag ville grunngi avgangen mer utfyllende.

TREKKER SEG:</B> Kommisjonens president Jacques Santer kunngjorde i natt at han og hans 19 medlemmer trekker seg.