EU-kommisjonen truer Ungarn med sanksjoner

Opprettet organ for bøtelegge pressen når den skader «offentlig interesse, offentlig moral eller orden».

PROTESTERER: En ansatt i en avisbod i Budapest ser ut mellom to aviser med protestforsider som erklærer at det ikke lenger finnes ytrings- og mediefrihet i Ungarn. Foto: Bernadett Szabo/REUTERS
PROTESTERER: En ansatt i en avisbod i Budapest ser ut mellom to aviser med protestforsider som erklærer at det ikke lenger finnes ytrings- og mediefrihet i Ungarn. Foto: Bernadett Szabo/REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som Ungarn tok over det halvårige formannskapet i EU ved årsskiftet, opprettet landet en myndighet som kan overvåke og bøtelegge medier.

EU-kommisjonen kritiserer loven og ber om en forklaring. Kommisjonen sier den ikke vil nøle med å innføre sanksjoner mot Ungarn dersom den nye medieloven blir funnet å være i strid med EUs regler. Ungarn skal sende et svar til EU denne uken.

— Hvis det skjer brudd på fellesskapets lover, vil Kommisjonen iverksette prosedyrer. Det faktum at Ungarn innehar EU-formannskapet, har ingen betydning, sa EU-kommisjonens talsmann Olivier Bailly i Brussel tirsdag.

Overvåker Med den nye loven opprettes en myndighet som skal kunne overvåke mediene. Både europeiske politikere og mange aviser tviler på at den kommer til å være uavhengig, melder BBC.

Frankrike har gått ut og bedt om at medieloven blir endret, melder nyhetsbyrået AFP. Den franske regjeringen mener loven ikke er forenlig med pressefriheten.

— Det er ikke nødvendig å endre en ungarsk lov bare fordi den blir kritisert fra utlandet, sier Zoltan Kovacs i regjeringen til ungarsk radio.

— Før man kritiserer, la oss heller vente og se hvordan denne loven vil fungere, legger han til.

Oppgi kilder Overvåkingsorganet NMHH skal kunne ilegge medier bøter på opptil 720.000 euro for brudd på «offentlig interesse, offentlig moral eller orden».

Ifølge den nye loven kan myndighetene også tvinge journalister til å oppgi kildene sine i saker om nasjonal sikkerhet.

Enheten er ledet av en nær alliert av statsminister Viktor Orban, og kritikerne mener myndigheten vil domineres av folk lojale overfor statsministerens sentrum-høyre-parti Fidesz.

Avviser Det ungarske justisdepartementet avviser bekymringen og insisterer på at ingen i NMHH skal ha formell eller uformell tilknytning til regjeringspartiene.

Det ungarske EU-formannskapet er også i hardt vær over en såkalt kriseskatt regjeringen innførte før årsskiftet. EU-kommisjonen undersøker nå lovligheten av Ungarns beslutning om å innføre «kriseskatter» på en rekke forretningsområder.

Protestbrev En tjenestemann i den ungarske regjeringen avviste tirsdag at skatten vil være diskriminerende mot utenlandske selskaper, melder Reuters.

Skattene på telekommunikasjons-, energi- og detaljhandelssektoren ble innført for å tette hull i budsjettene mellom 2010 og 2012. Skattene har ført til at selskaper fra Østerrike og Tyskland har sendt protestbrev til Kommisjonen.

(NTB)

PROTESTERER: HUndrevis av ungarere deltok i kveld på en demonstrasjon mot innskrenkingen av pressefrihet i Ungarn. Foto: BALAZS MOHAI/EPA
PROTESTERER: HUndrevis av ungarere deltok i kveld på en demonstrasjon mot innskrenkingen av pressefrihet i Ungarn. Foto: BALAZS MOHAI/EPA Vis mer