EU-kommisjonen truer Ungarn med sanksjoner

Opprettet organ for bøtelegge pressen når den skader «offentlig interesse, offentlig moral eller orden».

PROTESTERER: En ansatt i en avisbod i Budapest ser ut mellom to aviser med protestforsider som erklærer at det ikke lenger finnes ytrings- og mediefrihet i Ungarn. Foto: Bernadett Szabo/REUTERS
PROTESTERER: En ansatt i en avisbod i Budapest ser ut mellom to aviser med protestforsider som erklærer at det ikke lenger finnes ytrings- og mediefrihet i Ungarn. Foto: Bernadett Szabo/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Samtidig som Ungarn tok over det halvårige formannskapet i EU ved årsskiftet, opprettet landet en myndighet som kan overvåke og bøtelegge medier.

EU-kommisjonen kritiserer loven og ber om en forklaring. Kommisjonen sier den ikke vil nøle med å innføre sanksjoner mot Ungarn dersom den nye medieloven blir funnet å være i strid med EUs regler. Ungarn skal sende et svar til EU denne uken.

— Hvis det skjer brudd på fellesskapets lover, vil Kommisjonen iverksette prosedyrer. Det faktum at Ungarn innehar EU-formannskapet, har ingen betydning, sa EU-kommisjonens talsmann Olivier Bailly i Brussel tirsdag.

Overvåker Med den nye loven opprettes en myndighet som skal kunne overvåke mediene. Både europeiske politikere og mange aviser tviler på at den kommer til å være uavhengig, melder BBC.

Frankrike har gått ut og bedt om at medieloven blir endret, melder nyhetsbyrået AFP. Den franske regjeringen mener loven ikke er forenlig med pressefriheten.

— Det er ikke nødvendig å endre en ungarsk lov bare fordi den blir kritisert fra utlandet, sier Zoltan Kovacs i regjeringen til ungarsk radio.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer