DEMONSTRERTE: Demonstranter protesterte i Warszawa i sommer mot den foreslåtte rettsformen til den høyrepopulistiske regjeringen. Foto: Adam Chelstowski / AFP / NTB Scanpix
DEMONSTRERTE: Demonstranter protesterte i Warszawa i sommer mot den foreslåtte rettsformen til den høyrepopulistiske regjeringen. Foto: Adam Chelstowski / AFP / NTB ScanpixVis mer

EU-kommisjonen trykker på «atomknappen»: Kan straffe Polen for å stoppe omstridt reform

EU-kommisjonen forslår for første gang aktivering av artikkel 7 i EU-traktaten. Prosessen kan i ytterste konsekvens føre til at Polen fratas stemmeretten i EU. 

Ifølge NTB legger EU-kommisjonen nå fram et formelt forslag for EUs ministerråd om aktivering av artikkel 7 i EU-traktaten.

Det statlige polske nyhetsbyrået PAP, som ikke identifiserer sin kilde, melder på sin side at EU-kommisjonen allerede har utløst artikkel 7, ifølge nyhetsbyrået AP.

Forslaget om å aktivere artikkel 7 i EU-traktaten var på forhånd ventet. Polens nye statsminister Mateusz Morawiecki sa forrige uke at han ventet at EU ville starte prosessen som internt i EU omtales som å trykke på «atomknappen».

Polens justisminister Zbigniew Ziobro bekreftet tilsynelatende at vedtaket allerede var tatt av EU-kommisjonen onsdag, ifølge det polske statlige nyhetsbyrået PAP. Justisministeren sa videre at han tok EUs beslutning «med fatning», og insisterte på at Polen er et lovlydende land.

Artikkel 7 kalles bare «atombomben» i EU. Aktivering av artikkelen betyr at et medlemsland kan fratas stemmeretten i EU, og det er dette som nå tilsynelatende har rammet Polen. Artikkel 7 har aldri tidligere blitt utløst mot en medlemsstat.

EU-kommisjonen mener den polske regjeringen er i ferd med å gjøre seg skyldig i brudd på verdiene EU-samarbeidet bygger på, som følge av en høyst omstridt polsk domstolsreform - der domstolene underlegges politisk kontroll.

Det må være fire femdelers flertall i ministerrådet hvis forslaget om aktivering av prosessen skal gå videre.

Skal det vedtas straffetiltak, for eksempel at Polen fratas stemmeretten, må det være enstemmighet.

Det er ventet at Ungarn i et slikt scenario vil komme Polen til unnsetning og blokkere for et vedtak.