EU-kommisjonens skjebnemann

OVERIJSE, BELGIA (Dagbladet): Paul Van Buitenen (41) fra Nederland er mannen som gjorde offentligheten kjent med opplysningene om korrupsjon og bedrageri i EU-kommisjonen. Dagbladet har møtt EU-toppenes verste fiende. - Dette har tatt av, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet spør hva som fikk Van Buitenen til å offentliggjøre sin omstridte rapport om de påståtte forholdene. Van Buitenen er foreløpig suspendert i fire måneder med halv lønn. Tjenestemenn kan sies opp ved brudd på interne regler som forbyr kritikk av arbeidsgiver og utlevering av opplysninger til offentligheten uten overordnedes samtykke.

Van Buitenen understreker at han etter å ha samlet de første opplysningene først gikk alle mulige tjenesteveier. Da han kom til sin overordnede i EUs internrevisjon, ble han for første gang truet med å få sparken. Til slutt bestemte han seg til å gå direkte til den kompetente domstolen i Luxembourg og samtidig gi en forkortet rapport til De grønnes gruppe i

EU-parlamentet.

il presten

Han rådførte seg først med flere personer.

- Jeg viste rapporten til presten i den anglikanske kirken. Jeg ville at han skulle si om den var vondt ment, eller om den var laget ut fra et ærlig standpunkt.

Skredet han utløste ved å opplyse offentligheten om svindel, snusk og alvorlige bedragerier i EU-kommisjonen, er i ferd med å rive ham ned.

Vi sitter rundt spisebordet i den beskjedne mursteinsvillaen i den landlige forstaden Overijse i den flamske delen av Belgia, 15 kilometer fra Brussel.

- Han har ikke tid til å spise lenger, sukker kona Edith, som kommer med en asjett med smørbrød.

Van Buitenen sluker dem mellom to setninger og raske mobiltelefonsamtaler på nederlandsk. Skjorteermene er brettet opp, og slipset dingler med på halv tolv. Humøret er svingende.

- Dette har tatt helt av. Jeg har mistet kontrollen og undervurdert følgene, innrømmer Van Buitenen.

Overbevist europeer

En stor katt hopper opp på bordet og vil blande seg i samtalen, men blir raskt jaget ned. Her skal det snakkes alvor.

- Jeg har alltid vært og er ennå en overbevist europeer. Jeg har handlet ut fra lojalitet, understreker han.

Konsekvensen er altså at han er blitt uthengt som syndebukk av en rasende kommisjon.

- EU er en stor administrasjon. Norge burde be om mer gjennomsiktige forhold før et eventuelt medlemskap. Det er forskjell på kommisjonen og et land som Norge. Det er ikke mer bedrageri, men mangel på demokratisk kontroll. Våpenet EU-parlamentet har - å kunne stemme mistillit og velte kommisjonen - er nesten for tungt skyts. Egentlig har ikke parlamentet noen makt, mener Paul Van Buitenen.

Til pressen

Hvem er så denne mannen som har talt EU midt imot? Han er en middels tjenestemann fra Nederland, der han var budsjettplanlegger, universitetsrevisor og medlem i det flamske partiet De grønne. Gift, to sønner på 14 og 15 - og troende i den anglikanske kirken.

Han ankom Brussel 1. februar 1990, med klar tro på Gud og EU eller omvendt.

- Det var fordi kommisjonen ville kaste meg på gata at jeg gikk til pressen. Jeg undervurderte hvor voldsomme reaksjonene ville bli. Jeg ble også skuffet over pressen. EU er en ren institusjon, og det er kolleger der som er hederlige, selv om noen kommissærer driver på. Dette er blitt en amerikansk såpeopera.

Kona støtter

Edith Van Buitenen støtter sin mann.

- Men hun jobber ikke i EU og kunne derfor ikke skjønne risikoen, at min jobb sto på spill, sier Van Buitenen.

Så tar han vennlig, men bestemt farvel. Magasinet Paris Match har allerede sittet og ventet i bilen en stund.

- Hva skal du bli nå?

- Revisor. Enten i EU eller ved domstolen i Luxembourg. I dag har jeg nettopp fått kontor med faks. Hver dag bringer noe godt eller vondt, sier Van Buitenen og lukker døra.